Exclusiv: Situația teraselor care ocupă trotuarele de pe Bd. Decebal și deciziile controversate ale primarului Robert Negoiță (Galerie foto)

Exclusiv: Situația teraselor care ocupă trotuarele de pe Bd. Decebal și deciziile controversate ale primarului Robert Negoiță (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bucureștenii care circulă pe trotuarul drept al Bulevardului Decebal – pe sensul de mers spre Piața Alba Iulia – vor fi nevoiți și în 2023 să se strecoare printre terasele care au invadat spațiul pietonal. Pentru unele, primarul Sectorului 3 a emis dispoziții de demolare. Dar totul s-a pierdut într-un hățiș de procese despre care vă relatăm astăzi, în premieră.

Momentan mai sunt încă zone libere pe anumite porțiuni de trotuar. Dar asta se întâmplă și pentru că e frig și multe dintre restaurantele de la parter de bloc nu și-au reamenajat, încă, terasele din mijlocul trotuarului. Dar s-ar putea să reînceapă curând să o facă, din cauză că primăria condusă de Robert Negoiță a început deja să le emită documentele de care au nevoie ca să funcționeze și în 2023.

Iată cum au ajuns bucureștenii să se strecoare pe trotuarele amenajate de Primăria Sectorului 3 cu bani publici.

Trotuare largi, cu dale noi. Dar nu pentru pietoni

Primăria Sectorului 3 a refăcut trotuarele bulevardului Decebal după ce a terminat lucrările la parcarea construită în subteran, în capătul dinspre Piața Muncii.

Le-a pavat cu dale. Dar nu din cele mici, dreptunghiulare, roșii și gri, pe care le pune prin tot sectorul. Pe trotuarele Bd. Decebal a pus niște dale mai mari, pătrate, în tonuri de gri.

Din păcate, bucureștenii nu s-au bucurat prea multă vreme de trotuarele nou amenajate, din cauză că, prin 2021, ele au fost acoperite, în mare parte, cu terase ale restaurantelor care funcționează la parterul blocurilor de pe bulevard.

Unele dintre terase sunt amplasate doar în preajma blocurilor, pe suprafețe mai mici. Altele sunt în mijlocul trotuarului, pe aproape 200 de metri pătrați.

ADVERTISING

Sunt zone în care proprietarii restaurantelor își bat joc de pietoni, obligându-i să treacă prin culoare înguste rămase între terasele pe care și le-au amenajat, pe spațiul public, pentru a face bani.

Sunt zone în care - dacă îți întinzi brațele în lateral când treci prin culoarul rămas liber pe trotuar - atingi pereții din sticlă ai teraselor. E o situație inadmisibilă, pe care niciun primar căruia îi pasă de oameni n-ar tolera-o!

Din 2021, USR - partid de Opoziție în Sectorul 3 - a încercat să afle cum poate o primărie de sector să autorizeze asemenea construcții.

Instituția pe care o conduce Robert Negoiță răspunde arareori clar la întrebările pe care le primește, așa USR-iștii au avut nevoie de instanță ca să obțină informațiile despre terasele amenajate pe Bulevardul Decebal. Dar până la urmă au reușit. Și au constat că unele aveau acte pentru a funcționa, altele nu.

La solicitarea spotmedia.ro. PMB a transmis că, în 2021, a primit o sesizare de la Secția 10 de Poliție cu privire la amenajarea acestor terase pe trotuarele Bulevardului Decebal. Așa că, din partea PMB, Poliția Locală a Municipiului București a luat două tipuri de măsuri:

  • a sesizat Poliția Locală a Sectorului 3 și Inspectoratul de Stat în Construcții
  • a făcut propriile controale. Și a descoperit că unele terase aveau autorizații de la primăria condusă de Robert Negoiță, altele nu. Patronilor de terase care funcționau ilegal le-a dispus să-și demoleze construcțiile în 72 de ore. Cum aceștia au refuzat, primarul general Nicușor Dan a emis dispoziții de desființare a unor terase.

Terasele nu s-au demolat. Potrivit avocatei Teodorei Stoian - unul dintre membrii USR care s-a implicat în lămurirea situației teraselor - la începutul lui 2022, Primăria Sectorului 3 a transmis că nu emite dispoziții de demolare pentru că nu are bani prevăzuți în buget pentru așa ceva. Asta, într-un sector care este în plină „borduriadă” și care plătește milioane de lei anual pentru înlocuirea unor borduri montate cu câțiva ani înainte, după cum spotmedia.ro v-a relatat deja pe larg AICI.

ADVERTISING

La solicitarea spotmedia.ro, Primăria Sectorului 3 a transmis - în ianuarie 2023 - că tot nu poate demola terasele ilegale.

„Direcția Generală de Poliție Locală prin Serviciul de Disciplină în Construcții a aplicat sancțiuni pentru unele terase și s-au emis Dispoziții de Primar pentru desființarea amplasamentelor/construcțiilor, în conformitate cu art 33 din Legea 50/1991, cu modificările și completările ulterioare.

Organizarea unei acțiuni pentru eliberarea domeniului public al Municipiului București, aflat în administrarea Primăriei Sectorului 3, nu a fost posibilă, deoarece dispozițiile au fost contestate în instanță”, ne-a transmis Primăria Sectorului 3.

Am cerut în scris atât PMB, cât și Primăriei Sectorului 3 să ne spună clar care sunt terasele pentru care primarii au emis dispoziții de desființare.

Peste 2.200 de metri pătrați de terase pe trotuar

La început de an, Autoritatea Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a controlat 14 restaurante care au terase pe trotuarele bulevardului Decebal și la Piața Alba Iulia. Pe unele le-a sancționat pentru tot soiul de abateri, inclusiv folosirea de ingrediente expirate.

Situația pe care v-o prezentăm astăzi nu se referă la toate restaurantele din zona Bulevardul Decebal - Piața Alba Iulia, ci doar la cele pe care le-a controlat atunci ANPC și de la cazul cărora am decis să începem o serie de materiale despre acest fenomen al ocupării abuzive a spațiului public.

Am descoperit că doar restaurantele verificate atunci de ANPC au 25 de terase pe trotuar întinse pe 2.237 mp. Cele mai multe restaurante au câte 2 terase: una lângă bloc și alta în mijlocul trotuarului.

ADVERTISING

În tabelul de mai jos puteți vedea cum se numesc firmele care dețin fiecare terasă și pe cât de întinsă este fiecare dintre terase:

tabel-date-terase-partial-1
Centralizare a informațiilor furnizate de Primăria Sectorului 3 la solicitarea spotmedia.ro și de ANPC

„Stăpânii teraselor” ocupă, fiecare, peste 200 mp de trotuar. Unii se judecă pentru a evita demolarea

Dintre toate firmele, 3 au cele mai mari suprafețe de terase:

  • Loka Lounge SRL: administrează restaurantul Loka, cu 2 terase întinse, per total pe 290 mp.
  • Arogant Lounge SRL: are restaurantul Arogant, cu 2 terase întinse per total, pe 237 mp.
  • Calitatea SRL; administrează restaurantul Pink Cafe & Lounge, cu 2 terase întinse, per total, potrivit Primăriei Sectorului 3, pe 250 mp

Din lista de restaurante de mai sus, Loka, Arogant și Duman sunt fondate de omul de afaceri Florin Diaconu, potrivit paginii web a Loka Residence.

Societatea care administrează acum restaurantul Loka - adică Loka Lounge SRL - este deținută de 2 asociați, care sunt și beneficiarii reali ai afacerii, potrivit portatului cu informații de business listăfirme.ro.

Este vorba despre: Costin Virgil Rusu și Mihai Cătălin Teodorescu.

Cele două terase ale Loka ocupă aproape tot trotuarul și le lasă pietonilor doar un culoar îngust de trecere.

fotografie-terasa-Loka-1
Cum arată culoarul îngust pe care firma Loka Lounge SRL l-a lăsat pentru trecerea pietonilor. Restul trotuarului a fost ocupat de terase. Foto: spotmedia.ro.

Potrivit informațiilor comunicate de Primăria Sectorului 3 la solicitarea spotmedia.ro, terasele nu respectă normele legale de amenajare.

Mai exact, primăria lui Negoiță susține că pentru a fi legală și a avea aviz de urbanism valabil „lățimea terasei trebuie dimensionată astfel încât zona de circulație pietonală rămasă între limita exterioară și spațiul verde amenajat (gardul viu de pe marginea trotuarului, în cazul nostru - n.red.) să fie de minimum 3 metri (...) În situația în care se constată că beneficiarul nu respectă condițiile menționat în prezentul aviz, acesta își încetează valabilitatea de drept, iar beneficiarul are obligația să elibereze amplasamentul imediat”.

Iată ce s-a întâmplat în cazul teraselor Loka.

Loka-2
Terasele Loka ocupă aproape tot trotuarul. Foto: spotmedia.ro

În urma mai multor sesizări, Poliția Locală din cadrul Primăriei Sectorului 3 a făcut controale și a constatat că terasele nu respectau avizul de urbanism emis. Așa că Direcția de Disciplină în Construcții din cadrul Primăriei Sectorului 3 a făcut un referat cu privire la concluziile controalelor.

În baza acelui referat, primarul Robert Negoiță a dat dispoziția 4404 din 25.11.2021. Prin acest act, Negoiță a dispus desființarea celor două terase ale restaurantului Loka.

Loka-desfiintare-motivare

Loka Lounge SRL a început 2 acțiuni în instanță.

Loka-in-culoar
Prin culoarul îngust prin care pietonii sunt obligați să se strecoare printre culoarele Loka. Foto: Spotmedia.ro

Prin una dintre ele - înregistrată aici - a încercat să obțină suspendarea dispoziției de primar care prevede demolarea teraselor. A pierdut la fond și a făcut recurs. Iar pe 15 septembrie 2022, la Curtea de Apel, Loka Lounge SRL a pierdut definitiv recursul. În consecință, dispoziția de demolare a lui Negoiță e valabilă.

Puteți citi aici motivarea din procesul prin care Loka Lounge SRL a încercat fără succes să suspende dispoziția lui Robert Negoiță.

Prin a doua acțiune, a încercat să anuleze Dispoziția 4404, prin care Negoiță a decis demolarea teraselor. În prima instanță, Loka Lounge SRL a pierdut și acest proces. A făcut recurs, iar primul termen fixat la Curtea de Apel este 30 martie 2023.

Dacă recursul în dosarul de anulare a dispoziție 4404 se va judeca în ritmul din dosarul pentru suspendare - adică în 2 termene fixate la 3 luni distanță - atunci chiar dacă ar pierde, Loka Lounge SRL are toate șansele să ocupe trotuarul cu terasele sale cel puțin până pe la jumătatea lui 2023.

Arogant Lounge SRL are avize de urbanism pentru tot anul 2023

Și Arogant Lounge SRL are terase care ocupă aproape tot trotuarul, la Piața Alba Iulia, amplasată la intersecția Bd Decebal cu Bulevardul Burebista.

Mai exact, firma - în care sunt asociați Adrian Stoica și Dan Florin Sârbu - are două terase de 104 mp (lângă bloc) și 133 mp (pe trotuar, lângă carosabil), potrivit Primăriei Sectorului 3.

Regula impusă de Primăria Sectorului 3 cu privire la păstrarea unei distanțe de 3 metri de la limita exterioară terasei până la spațiul verde n-are cum să se aplice aici, din cauză că pur și simplu nu e suficient loc pe trotuar.

Pietonii circulă tot printr-un culoar lăsat între terase, care e doar puțin mai lat decât cel dintre terasele Loka.

Arogant
Terasele Arogant Lounge SRL lasă doar un culoar de trecere, pe trotuar. Foto: spotmedia.ro

Pentru terasele Arogant n-am identificat nicio dispoziție de demolare a lui Robert Negoiță și niciun litigiu pe rolul instanțelor.

Dimpotrivă, la solicitarea spotmedia.ro, Primăria Sectorului 3 ne-a transmis că deja a emis avizele de urbanism nr. 620/29.12.2022 (pentru terasa din mijlocul trotuarului de 133 de mp) și 629/29.12.2022 (pentru terasa de 104 mp de lângă blocul I7). Ambele avize de urbanism sunt valabile pe durata întregului an 2023.

Terasele Arogant nu arată așa de ieri, de azi. Or, dacă le-a emis avize noi de urbanism pentru anul în curs, înseamnă că primăria lui Robert Negoiță consideră că ele nu ocupă prea mult din spațiul public trotuarului și le vrea, în continuare, în această formă.

În plus, dincolo de Arogant, pe Bulevardul Decebal, s-a format un întreg culoar de alte restaurante care ocupă trotuarul în același mod.

Pink Cafe&Lounge a renunțat la judecata cu Robert Negoiță

Potrivit informațiilor comunicate de Primăria Sectorului 3, societatea Calitatea SRL - deținătoarea restaurantului Pink Cafe & Lounge - e pe locul 3 din punct de vedere al suprafeței de terasă pe trotuar.

Mai exact, are două terase: una de 100 mp lângă bloc și încă una de 150 mp în mijlocul trotuarului, aproape de carosabil.

Când am trecut noi pe Bulevardul Decebal, în seara zilei de joi, 16 februarie, ambele terase erau închise. Pe mijlocul trotuarului a rămas un suport din care se pot desface copertine.

Pink-Caffe-Lounge
Pink Caffe & Lounge era închis, iar terasa nu era amenajată, în după amiaza zilei de joi, 16 februarie 2023. Foto: spotmedia.ro

În acest fel, trotuarul arată aerisit și spațios. Dacă însă se amenajează terasa din mijlocul trotuarului, în niciun caz nu s-ar putea lăsa 3 metri liberi până la gardul viu plantat la marginea carosabilului. Nu e loc pentru așa ceva.

Firma Calitatea SRL care deține Pink Cafe & Lounge are un singur asociat pe nume Vlad Răzvan Lascu, potrivit listafirme.ro.

Pe rolul Tribunalului București figurează un dosar înregistrat pe 9 decembrie 2021, în care Calitatea SRL a solicitat - în contradictoriu cu Primăria Sectorului 3 - suspendarea unei dispoziției cu numărul 4045, emisă pe 25.11.2021 (aceeași zi în care Robert Negoiță a semnat și dispoziția 4404, pentru desființarea teraselor Loka).

Dar potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor, între timp, Calitatea SRL a renunțat la judecată.

Mai există un litigiu înregistrat tot pe rolul Tribunalului București, în care Calitatea SRL a încercat să obțină - în contradictoriu cu Primăria Sectorului 3 și primarul Sectorului 3 - suspendarea unei alte dispoziții, cu numărul 3476/21.10.2021.

Instanța a respins acea cerere de chemare în judecată.

Potrivit informațiilor comunicate de Primăria Sectorului 3 până la acest moment, societății nu i s-au emis noi avize de urbanism pentru 2023.

Ce se întâmplă cu alte terase printre care pietonii sunt nevoiți să se strecoare

Gatto Cafe SRL - societate în care sunt asociați Romulus Pițuru și Marian Vișănescu - deține restaurantul Gatto Lounge.

Potrivit Primăriei Sectorului 3, restaurantul are două terase: una de 81 mp lângă bloc și una de 100 mp, lângă carosabil.

În dreptul restaurantului, singurul loc prin care pot trece pietonii pe trotuar este un culoar îngust, printre cele două terase.

Gatto
Culoarul îngust prin care trebuie să treacă pietonii, printre terase

Pe 23 decembrie 2021, primarul Sectorului 3 a dat în judecată Gatto Cafe SRL ca să o oblige să desființeze lucrări ilegale executate pe spațiul public pe care le identificase Poliția Locală și le menționase într-un proces verbal din 15 iunie 2021.

Primarul Robert Negoiță a câștigat procesul, pe fond, în 31 martie 2022, la Judecătoria Sectorului 3. Dar Gatto Cafe SRL a făcut apel. Acum cauza se judecă la Tribunalul București, unde următorul termen a fost stabilit pentru data de 15 martie.

Cine și pentru ce a mai primit, totuși, avize de urbanism pentru 2023

Primăria condusă de Robert Negoiță i-a dat avize de urbanism pentru terasă lângă bloc de 185 mp (suprafața deja amenajată) și pentru terasă lângă carosabil de 46,25 mp (mai mult decât avea până acum) societății Duman Oriental Business SRL, care deține restaurantul Duman.

Restaurantul Duman e situat vizavi de Loka, cele două fiind despărțite de Strada Arenei, care intersectează perpendicular Bulevardul Decebal.

Potrivit Loka Residence, și restaurantul Duman a fost fondat tot de omul de afaceri Florin Diaconu.

Acum, restaurantul Duman este deținut de firma Duman Oriental Business SRL, înregistrată pe 4 aprilie 2022 și al cărei unic asociat este Eyyup Duman.

Terasa de pe trotuar a Duman ocupă mult spațiu, dar pare ceva mai puțin voluminoasă decât cea de vizavi, deținută de Loka.

Chiar și așa, pietonii tot ajung să treacă printr-un culoar îngust, aflat în planul îndepărtat al imaginii de mai jos (pe lângă zona acoperită din dreapta cu un mesh verde - n.red.).

Duman
În foto: Terasele restaurantului Duman căror primăria lui Robert Negoiță le-a dat aviz de urbanism pentru tot anul 2023. Foto: spotmedia.ro

În ce situație sunt alte terase

Potrivit informațiilor comunicate de Primăria Sectorului 3, mai multe restaurante ar avea câte două terase: una lângă bloc și una lângă carosabil.

Joi seara, mai multe dintre restaurante nu aveau amplasate terasele din mijlocul trotuarului. Este vorba despre:

  • Delicatese Vip SRL – societate în care unic asociat este Ionuț Cristian Gheorghe – deține restaurantul Xo Lounge. Are autorizație de construire numărul 622/27.12.2021 pentru terasa cu pergolă de lângă bloc. Potrivit Primăriei Sectorului 3, restaurantul ar mai ocupa 125 mp lângă carosabil. Robert Negoiță a dat în judecată firma pe 27 decembrie pentru „obligația de a face”. Până să ia instanța o decizie, cererea lui Negoiță a rămas fără obiect
XO-Lounge
  • Kamberoglu S.R.L - firmă ai cărei asociați sunt Ali și Ismail Kember - deține restauranul Cigeristan. Potrivit Primăriei Sectorului 3, acesta are două terase: una de 35 mp lângă bloc și altă de 70 mp pe carosabil. Nu știm dacă se va amenaja sau nu terasa de lângă carosabil. Nu am găsit pe rolurile instanțelor niciun litigiu referitor la vreo eventuală dispoziție de demolare a unei terase a acestui restaurant, dar nici vreun aviz care să permită înființarea vreunei terase.
Cigeristan
  • Anuka Caffe SRL - firma în care asociați sunt Marian Octavian Susman și Valentin Dima - deține restaurantul și terasa Mon Cher. Potrivit Primăriei Sectorului 3, firma are două terase: una de 40 mp lângă bloc și una de 35 de metri lângă carosabil. Momentan, e amenajată doar una. Societatea a dat în judecată Primăria Sectorului 3 și pe primarul Robert Negoiță. Și a obținut anularea dispoziției 4034 pe care Robert Negoiță a semnat-o pe 25.11.2021, în aceeași zi în care a decis și desființarea teraselor Loka. Negoiță a făcut recurs, iar Curtea de Apel a fixat termen pentru proces de judecată pe 17 mai 2023.
Mon-cher

spotmedia.ro va urmări evoluția fiecărei situații în parte și vom reveni, în curând, cu o situație completă a fiecărei terase din zonă și ceea ce urmează să se întâmple.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇