Bucureștiul cheltuiește milioane de lei pentru deszăpezire, chiar dacă nu ninge. Ce primării au reușit să facă economii consistente

Bucureștiul cheltuiește milioane de lei pentru deszăpezire, chiar dacă nu ninge. Ce primării au reușit să facă economii consistente

Deszăpezirea și combaterea poleiului sunt scumpe, în București, chiar și atunci când iernile sunt blânde și uscate. Iarna trecută, spre exemplu, primăriile de sector au plătit, însumat, peste 7 milioane de lei pentru astfel de operațiuni, deși a fost o iarnă fără nicio zi cu zăpadă și perioade scurte cu polei.

Unii dintre primarii de sector au găsit soluția de a reduce considerabil cheltuielile cu deszăpezirea. Alții fie nu pot, fie nu vor să cheltuiască mai puțin pe aceste operațiuni.

Iată situația din întregul oraș, pe sectoare.

Sectorul 1: Cheltuielile au scăzut masiv, dar cu scandal

Romprest Service SA se ocupă de deszăpezire în Sectorul 1 de 15 ani. Și de regulă încasa sume consistente de bani pentru aceste lucrări atât în anii cu ninsori abundente cât și în cei cu mai puțină zăpadă.

Una dintre explicații era că firma ține utilaje și oameni în regim de mobilizare, gata să intervină. Iar pentru acest „timp de așteptare”, firma de salubrizare era plătită.

Din 2016 până în 2020, n-a fost an în care primăria de sector să nu-i plătească firmei de salubrizare, câteva milioane de lei. Puteți descoperi sumele exacte achitate de primărie către firma de salubrizare în tabelul de mai jos, așa cum ne-au fost ele comunicate de Primăria Sectorului 1:

tabel-preturi-deszapezire-Romprest
Sumele achitate de Primăria Sectorului 1 pentru deszăpezire, așa cum ne-au fost comunicate de instituție pe 21 noiembrie 2021

Sumele cheltuite sunt raportate per an, nu per sezon rece. Asta înseamnă că sumele cheltuite în 2020, spre exemplu, sunt pentru deszăpezirea de la început de an, din ianuarie, februarie și jumătate din martie dar și pentru cea de la sfârșit de an, din a două jumătate a lui octombrie și din noiembrie și decembrie.

ADVERTISING

Pentru 2021, cea mai mare parte a sumei de 4.790.968 lei a fost cheltuită, cel mai probabil, în prime luni din an.

La final de 2021, profitând că nu a nins deloc, Clotilde Armand a scăzut drastic cheltuielile cu deszăpezirea.

Așa se face că pentru întregul sezon rece 2021 - 2022, Primăria Sectorului 1 n-a mai achitat decât 1.110.773 lei pentru deszăpezire către Romprest Service SA. Din această sumă, doar 22.591 lei au fost pentru servicii (cum ar fi îndepărtarea poleiului - n.red.), iar restul sumei s-a dus doar pe achiziții de material antiderapant, care trebuie să fie în stoc, în caz că ninge și e nevoie de el.

Romprest a anunțat că va încerca să recupereze în instanță sumele pentru deszăpezire care nu i s-au achitat și la care susține că avea dreptul, prin contract.

Oricum, în acestă iarnă, lucrurile s-au schimbat din nou. A nins, așa că e nevoie ca salubristul să intervină pe străzi.

La solicitarea spotmedia.ro, primăria de sector condusă de Clotilde Armand ne-a comunicat că „activitatea de deszăpezire pentru iarna 2022-2023 se achită în baza Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București nr. J077/S/30.06.2008 încheiat cu operatorul Compania Romprest Service S.A. și a actelor adiționale 1-11”.

Potrivit actului adițional 11, primăria condusă de Clotilde Armand trebuie să plătească la Romprest un tarif de 66,2 lei/oră de așteptare pentru utilajele care așteaptă în garaje, gata să intervină.

Sectorul 2: Fără plata orelor de așteptare, cheltuielile au scăzut spectaculos

Până nu demult și Primăria Sectorului 2 cheltuia sume mari de bani pentru plata orelor de așteptare a utilajelor de deszăpezire. Că ningea sau nu, firma de salubrizare Supercom SA încasa bani pentru că avea oameni și utilaje gata să intervină.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai jos puteți vedea situația acestor plăți, în perioada 2016 - 2020, așa cum ne-a fost ea comunicată de primăria condusă de Radu Mihaiu:

tabel-preturi-deszapezire-S2

Se poate vedea clar că sumele pentru orele de așteptare ale utilajelor le depășesc cu mult pe cele pentru orele de lucrul efectiv la deszăpezire.

Spre exemplu, în iarna 2019 - 2020 (ultima dinainte de alegerile locale câștigate primarul actual, Radu Mihaiu) sumele plătite de Primăria Sectorului 2 pentru așteptare au fost de 19.875.341 lei, de peste 37 de ori mai mari decât cele pentru deszăpezire efectivă.

Radu Mihaiu a eliminat plata orelor de așteptare. În consecință, în iarna 2021 - 2022, Primăria Sectorului 2 n-a mai achitat pentru deszăpezire decât 1.416.736 lei.

În 2022, la inițiativa primarului, Consiliul Local al Sectorului 2 a modificat tarifele pentru deszăpezire pe care le va achita către Supercom SA.

Iar pentru iarna 2022 - 2023, Primăria Sectorului 2 a alocat 16.139.009 lei pentru deszăpezire, din care va cheltui cât are nevoie, în funcție de vreme.

Primăria lui Negoiță se preface că nu înțelege ce-i cu cheltuielile de deszăpezire

Ca să înțelegem cum au evoluat cheltuielile cu deszăpezirea, am cerut informații de la toate primăriile de sector din București încă de pe 27 decembrie 2022.

După 30 de zile, dintre toate cele 6 primării, doar cea condusă de Robert Negoiță (PSD) a susținut că n-a primit solicitarea noastră de informații. Am retrimis-o. De această dată, Primăria Sectorului 3 a primit-o și a înregistrat-o. Doar că a ales să o soluționeze în bătaie de joc, refuzând să răspundă la întrebări esențiale.

Ceea ce știm este că în Sectorul 3, de deszăpezire se ocupă Direcția Generală de Salubritate Sector 3 (din cadrul Primăriei conduse de Robert Negoiță). Această Direcție din primărie lucrează cu o firmă edilitară - înființată la inițiativa lui Robert Negoiță și deținută de Consiliul Local - care se numește SD 3 Salubritate și Deszăpezire SRL.

ADVERTISING

Din răspunsul sărac în informații pe care l-am primit de la primăria condusă de Negoiță am reținut doar că, anual „cheltuielile direcției (Generale de Salubritate Sector 3 - n.red.) sunt limitate la carburant, materiale antiderapante și reparații ale utilajelor, dacă este cazul, realizate din bugetul aprobat al instituției”.

În acest an, pot interveni, la nevoie, 64 de utilaje și 375 de muncitori necalificați. Dar nu știm cu ce costuri.

spotmedia.ro a formulat reclamație administrativă pentru a afla de la Primăria Sectorului 3 care sunt cheltuielile cu deszăpezirea, în iarna curentă și în precedenta.

Sectorul 4: Plătește pentru așteptarea utilajelor în intersecții, nu și pentru staționarea în garaje

În ciuda solicitării noastre, Primăria Sectorului 4 nu ne-a comunicat cheltuielile cu deszăpezirea pentru iarna 2021 - 2022, ci cheltuielile pentru fiecare dintre acești ani.

În 2021 - in primele luni reci din an și în ultimele luni - a cheltuit pentru deszăpezire 5.061.493 lei. În 2022, cheltuielile au fost mult mai mici, de numai 1.414.902 lei.

Banii merg la firma de salubrizare cu care lucrează Sectorul 4 și care se numește United Waste Solutions SRL (fosta Rosal Grup SRL). Această firmă se ocupă cu deszăpezirea.

Primăria Sectorului 4 ne-a transmis că vor fi mobilizate 136 de utilaje și 500 de oameni pentru deszăpezire, în baza dispoziției de primar 1766/25 octombrie 2022. Am verificat site-ul primăriei, dar din păcate această dispoziției nu a fost publicată, ca să poată fi citită și de cetățeni.

Dispoziei-primar-lipsa
Dispoziție 1766 prin care primarul Sectorului 4, Daniel Băluță (PSD) a aprobat planurile pentru deszăpezire în iarna 2022 - 2023 nu este publică, pe siteu Primăriei Sectorului 4

Telefonic, reprezentanți ai Primăriei Sectorului 4 au susținut că instituția nu achită oră de așteptare a utilajelor în garaj. Se achită, însă, niște perioade de așteptate pe teren.

Primăria condusă de Daniel Băluță a refuzat să comunice bugetul alocat pentru deszăpezire pentru iarna 2022 -2023, mulțumindu-se să ne transmită că toate costurile „vor fi în funcție de numărul de ore de acțiune și staționare (când se anunță ninsori, utilajele sunt duse în intersecții, unde rămân în așteptare -n.red.) aferente zilelor în care se va interveni, atunci când condițiile meteo impun efectuarea acestor operații”.

Sectorul 5: Tarif de așteptare chiar și la firma primăriei

Primăria Sectorului 5 n-a vrut să răspundă întrebărilor spotmedia.ro despre deszăpezire. În schimb, a trimis solicitarea noastră către Salubrizare Sector 5 SA, firma Consiliului Local din sector care se ocupă de deszăpezire.

Din păcate, nici această firmă, condusă de directorul Andrei Fecioru, nu ne-a răspuns la întrebări simple, cum ar fi: cât a costat deszăpezirea anul trecut și ce buget s-a alocat în acest an pentru aceste operațiuni.

În anexele hotărârii Consiliului Local nr. 8 din 23 ianuarie 2020 sunt menționate 32 de utilaje pentru deszăpezire și cheltuieli de staționare de 78 lei/oră pentru fiecare dintre ele. E un tarif de staționare mai mare decât la Sectorul 1.

În următorul an, parte dintre tarifele de salubrizare s-au mai modificat. Spre exemplu, prețul pentru încărcat și transportat zăpădă a ajuns la 17,46 lei fără TVA per metru cub, ne-a transmis Primăria Sectorului 5. În Sectorul 2, pentru operațiunea similară prețul e de 1,42 lei, adică de peste 12 ori mai mic (potrivit Hotărârii Consiliului Local 404/32.11.2022).

Sunt însă și operațiuni unde Sectorul 5 are prețuri mai mici, conform datelor pe care ni le-au comunicat primăriile.

Spre exemplu, la combaterea poleiului, prețul per metrul pătrat la Primăria Sectorului 5 este de 0,013 lei/mp, în timp ce la primăria Sectorului 2 prețul e cuprins între 0,26 lei/mp (când se folosește sare) și 0,29 lei/mp (când se folosește clorură de calciu).

Primăria Sectorului 6: fără tarif de așteptare. Cum au evoluat cheltuielile

Și primăria Sectorului 6 a plătit, ani la rând, tarife pentru perioadele în care - deși nu ningea și nu era zăpadă - utilajele pentru deszăpezire erau mobilizate și gata să intervină.

Iată cum au evoluat cheltuielile cu deszăpezirea în Sectorul 6, în ultimii ani: 6.790.322 lei (în 2016), 15.053.558 lei (în 2017), 10.669.682 lei (2018), 6.671.566 lei (2019) și 2.522.475 lei (în 2020).

Din 2016, în fiecare iarnă, primăria plătea sume cuprinse între 1,17 milioane lei și 1,61 milioane de lei doar pentru perioadele de așteptare a utilajelor. Ora de așteptare costa 23,8 lei.

Între timp, plata orelor de așteptare a fost eliminată.

Acum Primăria Sectorului 6 plătește doar 226 lei/ora de deszăpezit sau combatere a poleiului pentru pentru fiecare utilaj. În plus, cumpără material antiderapant.

Și datorită acestui fapt - dar și pentru că a nins puțin în ultimii ani - au scăzut și cheltuielile totale cu deszăpezirea.

Iarna trecută, Primăria Sectorului 6 a achitat pentru deszăpezire 2.198.626 lei.

Iar pentru iarna 2023, Primăria Sectorului 6 și ADP Sector 6 au alocat 26.313.032 lei pentru deszăpezire. Din această sumă, vor cheltui cât este necesar, în funcție de cât ninge sau de cât polei va trebuit curățat de pe străzi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇