În urmă cu un an și jumătate, Primăria Sectorului 3 a dat startul unei „borduriade” de proporții. Adică a început să cheltuiască sume consistente de bani publici pe înlocuirea unor borduri pe care le montase, în anii din urmă.
Deja s-au semnat contracte de milioane de lei pentru mai multe tipuri de borduri. Iar cele cu aspect de granit – produse în Sectorul 3 cu 415 lei/bucata – apar pe tot mai multe străzi.
Finanțarea „borduriadei” din bani publici abia a început. În următorii 2 ani, primăria lui Robert Negoiță are undă verde să cheltuiască de aproape două ori mai mult pe borduri.
Parte din „borduriada” din Sectorul 3 se desfășoară prin societățile comerciale înființate de primăria condusă de Robert Negoiță. Iar parte, prin contracte cu firme din țară.
Spre exemplu, pe 19 iulie 2021 - adică după aproape jumătate de an de când Robert Negoiță a preluat al treilea mandat consecutiv de primar - Primăria Sectorului 3 a semnat cu Administrare Active S3 SRL un acord cadru pentru livrare de borduri.
Administrare Active S3 SRL este o societare înființată de Sectorul 3 în decembrie 2012 (când primar era tot Robert Negoiță). În prezent, primăria deține Administrare Active S3 SRL în parteneriat cu firma SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL. La rândul ei, această firmă de salubritate a fost înființată tot de primăria lui Negoiță, în anul 2017.
Potrivit acordului cadru nr. 72818/19.04.2021 pe care primăria de sector l-a semnat cu societatea sa, Administrare Active S3 SRL urma să furnizeze „semifabricate din beton colorat”, în valoare de 1.185.240 lei (adică 996.000 lei + TVA).
Este vorba despre 2.400 de borduri cu aspect de granit care de un an și jumătate se montează prin tot sectorul. Fiecare dintre aceste 2.400 de borduri are 3 metri lungime.
Instituția nu a menționat în baza cărui act și nici cu ce costuri sunt produse bordurile curbe cu aspect de granit, care se montează în părțile dintre intersecții ale trotuarelor.
Oricum, acordul-cadru este un document care mai degrabă stabilește termenii în care părțile urmează să lucreze împreună. Comanda de produse se face prin contracte subsecvente la acordul cadru.
La solicitarea spotmedia.ro, Primăria Sectorului 3 a transmis că o bordură cu aspect de granit costă 415 lei fără TVA.
Pe 24 mai 2021 - adică la aproape o lună de la semnarea acordului cadru - primăria a încheiat contractul subsecvent cu nr. 100195, prin care Administrare Active S3 SRL se obliga să livreze „semifabricate din beton colorat” în valoare de 450.000 lei fără TVA. Adică peste 1.000 de astfel de borduri.
În acest fel, primăria de sector cheltuia jumătate din suma pe care o prevăzuse în acordul cadru.
Apoi, pe 4 noiembrie 2021, primăria de sector a semnat încă un contract subsecvent, de 315.000 de lei fără TVA. Adică încă aproape 760 de borduri.
Există posibilitatea ca între timp să se fi încheiat și alte contracte subsecvente, pe care spotmedia.ro nu a reușit încă să le consulte.
Cert este că, în Sectorul 3, înlocuirea bordurilor pare o acțiune continuă, ceea ce înseamnă că fie administrația mai are o rezervă în spațiul de depozitare din Șoseaua de Centură nr. 111, fie Administrare Active S3 SRL le produce în continuare.
Acestea nu sunt, însă, singurele costuri cu înlocuirea bordurilor din Sectorul 3.
La solicitarea spotmedia.ro, primăria condusă de Robert Negoiță a transmis că în costul total al schimbării bordurilor vechi cu cele de granit mai sunt incluse și niște prefabricate din beton armat. Pentru ele, a încheiat acordul cadru nr. 99355/09.05.2022 cu Întreprinderea Individuală Seleși Marinela Aurelia (din județul Bihor) și cu SC Administrare Active SRL.
Potrivit Sicap, ÎI Seleși Marinela Aurelia a mai primit contracte în valoare de circa 880.000 de lei de la Termoenergetica SA, Energetica Servicii SA, Apele Române și Complexul Energetic Hunedoara.
Primăria Sectorului 3 nu cumpără aceste prefabricate din beton armat la bucată - așa cum se întâmplă cu bordurile cu aspect de granit de 3 metri - ci la volum. Și avea nevoie de 530 de metri cubi de prefabricate din beton armat.
Și ulterior a semnat un contract subsecvent cu firma sa Administrare Active S3 SRL, prin care cumpără 256 de metri cubi de prefabricate. Prețul unui metru cub este de 1.430 lei fără TVA.
De fapt, și montajul costă - de vreme ce salariații direcției sunt plătiți și montează borduri, în loc să facă altceva. Doar că nimeni n-a fost interesat să calculeze un cost al acestei activități.
Iar activitatea de înlocuire a bordurilor este, încă, în toi.
Am întrebat Primăria Sectorului 3, în scris, câte alte borduri mai are de gând să monteze, până la finele anului. Instituția nu a răspuns la întrebare, ci a spus doar că are în derulare contractul subsecvent în baza căruia trebuie să primească cei 265 de metri cubi de prefabricate.
Am întrebat, de asemenea, dacă toate trotuarele care se reabilitează sau care se construiesc vor avea borduri cu aspect de granit. Primăria Sectorului 3 nu a răspuns la întrebare.
De fapt, doar parte dintre borduri se înlocuiesc cu cele cu aspect de granit. La multe dintre trotuarele „retrasate” pe spațiul verde din jurul blocurilor din Sectorul 3 se montează, în continuare, borduri gri.
Or, în acest condiții, e greu de înțeles de ce s-a mai impus montarea bordurilor cu aspect de granit, mai ales în cartierele dormitor, unde nici măcar nu se potrivesc cu restul peisajului urban.
Negoiță pune borduri și pe trotuarele lui Nicușor Dan
Săptămâna trecută, Primăria Sectorului 3 a început să înlocuiască și bordurile din Piața Unirii. Această zonă este situată pe teritoriul administrativ al Sectorului 3.
Doar că drumurile sunt în gestiunea Administrației Străzilor din cadrul Primăriei Municipiului București (PMB).
Iar ca să poată schimba bordurile, primăria lui Negoiță avea nevoie de un acord al Administrației Străzilor. Nu l-a primit, din cauză că nici măcar nu l-a cerut.
spotmedia.ro a solicitat încă de marți, 11 octombrie, un punct de vedere al Primăriei Municipiului București (PMB), cu privire la această situație.
Iată ce ne-a răspuns primăria condusă de Nicușor Dan.
„Lucrările efectuate de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii fac parte din categoria celor de reabilitare (înlocuire borduri, reasfaltare, reabilitare spații verzi), astfel nu este necesar avizul Comisiei Tehnice de Circulație (care ar fi necesar în cazul modernizărilor/reconfigurărilor).
Acordul în acest caz revine în sarcina administratorului drumului, care, pentru Piața Unirii, este Administrația Străzilor Bucureşti.
Facem precizarea că Administrația Străzilor nu a primit nicio solicitare pentru eliberarea unui acord pentru lucrările executate de Primăria Sector 3 în zona Piaţa Unirii”, a transmis PMB, la solicitarea spotmedia.ro.
Am întrebat PMB dacă este de părere că lucrările Primăriei Sectorului 3 de înlocuire a bordurilor din Piața Unirii sunt legale, dar și ce măsuri are de gând să ia, în acest caz.
PMB a ignorat întrebarea. Și nici nu a anunțat în ultimele zile că ar avea de gând să intervină și să oprească lucrările.
Robert Negoiță a postat pe pagina lui de Facebook un material video în care apare în mijlocul intersecției și susține că acolo se vor amenaja spații verzi. Nu spune, însă, nimic despre bordurile cu aspect de granit pe care primăria pe care o conduce a început să le înlocuiască fără acordul Administrației Străzilor București.
Am încercat încă de la începutul săptămânii să îl contactăm telefonic pe Robert Negoiță pentru a obține un punct de vedere cu privire la această situație. Nu a răspuns la telefon.
Alte borduri, gri și roșii, de la firme din țară
Înainte să înceapă producția propriilor borduri cu aspect de granit, Primăria Sectorului 3 a lansat, în martie 2021, în Sicap, o procedură prin care încerca să cumpere borduri.
Voia 24.000 de metri liniari de borduri gri, mari și mici, din beton vipropresat, dar și 15.000 de borduri roșii, unele drepte, altele curbe. Pentru toate era dispusă să încheie un acord cadru cu o valoare de circa 766.700 lei.
La finalul procedurii, au fost declarate câștigătoare 3 societăți:
- Symetrica SRL din Suceava. Este o firmă înființată în 1994 și deținută de Florinel Cristinel Stanciu și Mihaela Florentina Stanciu
- Elis Pavaje SRL din Alba. E o firmă înființată în 1991 și care este deținută de Emil Elisiu și Vasile Goța.
- Oly Expert Pavaje SRL din Ialomița. Societatea a fost înființată în 2017 și este deținută de Andrei Rică Dragomir și Nicolae Gabriel Coțofană.
Primăria a decis să semneze acordul cadru nr. 80354/28.04.2021 cu aceste firme.
Dar până acum, potrivit datelor din Sicap, n-a semnat decât 2 contracte subsecvente - în baza cărora să cumpere, într-adevăr, borduri. Ambele au fost încheiate cu Symetrica SRL din Suceava.
Primul contract a fost încheiat pe 8 iunie 2021 și are o valoare totală de 168.985 lei, iar al doilea s-a semnat pe 22 martie 2022, cu valoarea de 550.045 lei.
De două ori mai mulți bani pe borduri „in house” până la final de mandat
Pe 27 septembrie, la propunerea lui Robert Negoiță, Consiliul Local al Sectorului 3 a votat pentru încheierea unui acord cadru cu o altă societate pe care o deține - anume Algorithm Construcții SRL - un acord cadru pe 2 ani pentru furnizarea de semifabricate din beton armat cu un volum total de peste 7.600 de metri cubi, în valoare de 15.385.249 lei.
Din total, 1.687 metri cubi ar urma să fie borduri de diverse culori și forme, în valoare de 3.224.812 lei.
Suma este de aproape două ori mai mare decât cea pe care Primăria Sectorului 3 ne-a comunicat că a alocat-o până acum.
Singurii care au votat împotriva acestui proiect au fost consilierii grupului USR (proiectul intră la vot în această ședință, la minutul 2:46:30).
Algorithm Construcții SRL - firma care va furniza bordurile - a fost înființată în 2017 și este deținută de SD Deszăpezire și Salubrizare S3 SRL și de Algorithm Residențial S3 SRL.
La rândul ei, Algorithm Residențial S3 SRL, înființată tot în 2017, este deținută de Sectorul 3, dar și de Administrare Active S3 SRL, care furniza până acum bordurile.
Algorithm Residential S3 SRL este, de asemenea, firma care a lucrat pe șantierul ilegal de la Biblioteca Națională unde, pe 2 august 2021, doi muncitori au murit striviți, iar alții au fost răniți. Biblioteca Națională a rămas atunci zile la rând fără apă, din cauză că muncitorii au spart o conductă.
Cu alte cuvinte, la acest moment, Primăria Sectorului 3 are buget și bază legală să cheltuiască milioane de lei pe borduri, până la finalul acestui mandat al lui Robert Negoiță.
Mai exact, potrivit datelor centralizate de Spotmedia.ro din Sicap și răspunsurilor administrației locale, reiese că Primăria Sectorului 3 a semnat acorduri și contracte cadru pentru borduri în valoare de 2,66 milioane de lei. Din această sumă, a atribuit prin contracte subsecvente - din informațiile pe care le-am putut consulta - 1.752.950 lei.
În plus, primăria a primit undă să mai cheltuiască, în următorii 2 ani, încă 3,22 milioane de lei, tot pe borduri.
Dacă se vor cheltui doar acești bani, înseamnă că din primăvara lui 2021 și până la final de mandat, administrația lui Negoiță va da pe borduri circa 5,88 milioane de lei. Și asta, doar dacă nu va mai aloca și alte sume, în același scop.
Și e greu de crezut că cineva va împiedica această risipă de bani.