Premieră în România: Psihoterapie gratis pentru copii printr-un program guvernamental

Premieră în România: Psihoterapie gratis pentru copii printr-un program guvernamental

Copiii din România pot beneficia – în premieră – de consiliere psihologică şi psihoterapie în mod gratuit, fiind disponibile peste 70.000 de ore de terapii prin intermediul Programului Naţional al Guvernului „Din grijă pentru copii”. Guvernul a adoptat metodologia şi a stabilit detaliile programului care are un buget de 6 milioane de euro.

„În urma unui proces laborios şi complex de lucru şi negociere cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi ai Colegiului Psihologilor din România, am reuşit să adoptăm Hotărârea de Guvern care descrie metodologia de acces la terapii a copiilor şi modalitatea de plată a psihologilor înscrişi în program”, a anunțat consilierul de stat Mădălina Turza, coordonator al programului. 

ADVERTISING

Întâi, este nevoie să fie observată nevoia de sprijin psihologic a copilului. Acest lucru poate fi făcut de către părinți, cadrele didactice, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori școlari sau experți locali pentru persoanele care aparțin minorităților rome.

Apoi, recomandarea oficială poate fi făcută de medicul de familie, medicul școlar sau de medicii de psihiatrie pediatrică-consilieri şcolari ce emit, în baza unei consultaţii, o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în program.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După emiterea recomandării, părintele/reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditaţi să furnizeze serviciile de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică pentru copii din cadrul programului.

Listele cu psihologii din fiecare judeţ/localitate/sector vor fi disponibile în fiecare şcoală şi la medicii de familie. 

Psihologul evaluează situaţia copilului pe baza recomandării şi realizează un raport. Dacă se constată necesitatea intervenţiei, copilul intră în program.  

ADVERTISING

Durata Programului este de 2 ani şi beneficiază de un buget de aproape 6 milioane de euro. 

Platforma de resurse www.dingrijăpentrucopii.gov.ro conţine materiale şi resurse de ajutor pentru copii, părinţi şi specialişti pentru a gestiona problemele psiho-emoţionale ale copiilor şi riscurile de siguranţă online. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇