Numărul cazurilor de copii diagnosticați cu diabet a crescut spectaculos după pandemie

Numărul cazurilor de copii diagnosticați cu diabet a crescut spectaculos după pandemie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numărul cazurilor de copii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1 a crescut spectaculos după pandemie. În ultimii doi ani, creşterea a fost de 31% faţă de 2019.

Prof dr. Adrian Vlad de la UMF Victor Babeş Timişoara, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a declarat pentru News.ro că este vorba despre o serie întreagă de factori care pot duce la apariţia bolii.

El ia însă în calcul, aşa cum se discută de altfel şi în acest moment în lumea medicală internaţională, ca boala să fie declanşată tocmai de virusul SARS-CoV-2.

„În general, cazurile diagnosticate în România la copil sunt cazuri de diabet zaharat de tip 1, ceea ce înseamnă diabet zaharat insulino-dependent, viaţa acestor copii depinde de administrarea de insulină. Sunt şi cazuri diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 sau alte tipuri de diabet zaharat dar sunt mult, mult mai puţine în România”, a explicat medicul.

Diabetul de tip 1 se diagnostichează mai frecvent iarna decât vara, spune dr. Vlad, pentru că este perioada în care circulă infecţiile comune sezonului rece, iar aceste infecţii joacă un rol în apariţia acestui tip de diabet.

Medicul vorbeşte şi despre factorul care ţine de substanţele chimice prezente în anumite alimente pe care le consumăm, dar merge cu raţionamentul şi către o posibilă legătură între boala Covid şi apariţia diabetului de tip 1.

„Se vorbeşte despre agresorii alimentari, diverse substanţe chimice pe care le consumăm, pe care probabil, de la an la an, le consumăm mai mult, felul în care ne alimentăm, care fac această incidenţă să crească. 

În ultimii doi ani, creşterea a fost însă spectaculoasă, de peste 30 la sută, mai mare faţă de 2019, şi foarte probabil acest lucru este cauzat de Covid. Este posibil ca boala Covid să fi activat sistemul imunitar, multe dintre problemele pe care le cauzează virusul SARS-CoV-2 sunt o consecinţă a hiperactivării mecanismelor imune şi a interacţiunii dintre sistemul imun şi diverse celule ale organismului.

Este probabil acest lucru pentru că această creștere de incidenţă neaşteptată s-a constatat în lume, nu numai la noi”, a subliniat medicul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇