Medic: Cum este posibil ca un copil să primească trei, patru diagnostice diferite într-o săptămână

Medic: Cum este posibil ca un copil să primească trei, patru diagnostice diferite într-o săptămână

Un medic de familie din Sibiu explică părinţilor cum este posibil ca un copil să primească trei – patru diagnostice într-o săptămână, chiar două într-o zi: infecţii multiple cu diferite perioade de incubaţie, sau complicaţii. Medicul face apel la părinţi să fie atenţi la copii şi să-i ocrotească pentru că circulă multe tulpini în paralel, iar măsurile sanitare sunt zero.

”Cum se poate ca un copil să aibă 3 diagnostice într-o săptămână? Răspunsul este: se poate, chiar două în aceeaşi zi”, a scris, duminică, pe Facebook, medicul Egri Eduard din Sibiu.  

Cum se poate ca un copil să aibă 3 diagnostice într-o săptămână?Răspunsul este se poate, chiar două în aceiaÈ™i zi….

Publicată de Egri Eduard pe Sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Acesta explică faptul că o viroză care debutează dimineaţa ca o rino-faringită, spre seară se poate transforma în laringită. Copilul începe să tuşească lătrător şi să răguşească.  

”Peste două zile încep să îl doară urechile, iar la examenul clinic se constată că s-a instalat otita. Peste alte două zile, scaunele devin moi, diareice, iată şi enterocolita. Din exemplul de mai sus rezultă, nu trei, chiar patru diagnostice într-o singură săptămână”, a mai scris medicul.  

Acesta explică faptul că pot fi două cauze: ori apar complicaţii din cauza unui singur virus mai agresiv, ori copilul s-a infectat cu mai mulţi agenţi patogeni, dar cu perioade de incubaţie diferite.  

”În acest moment, circulă multe tulpini în paralel, iar măsurile sanitare sunt zero. Scriu aceste lucruri pentru ca părinţii să înţeleagă ce li se întâmplă celor mici, să fie atenţi, să îi ocrotească şi să nu se mai mire că primesc într-un timp aşa scurt şi alte diagnostice cu tratamente diferite de la acelaşi medic sau medici diferiţi”, a mai transmis medicul.  

Secțiile de urgență, pline

Sute de copii ajung zilnic la unitatea de primiri urgențe a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală cu boli respiratorii, iar secţiile de specialitate sunt arhipline. Cei mai mulţi dintre copii rămân internaţi în spital şi au nevoie de oxigen pentru că suferă de pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie.

Virusul sinciţial respirator şi rino-virusurile sunt cele care circulă cel mai mult în această perioadă şi aceste virusuri dau forme severe de boală, spune Dr. Carmen Zapucioiu, medic primar pediatru şi medic specialist în pneumologie pediatrică la Spitalul Grigore Alexandrescu. Poluarea este, de asemenea, un factor important care agravează boala.

Pentru a scurta timpul de aşteptare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că ia în calcul redeschiderea unor centre ambulatorii unde copiii cu simptome să fie primiţi şi văzuţi de medici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇