Tot mai mulți copii ajung la spital din cauza virozelor respiratorii. Rafila redeschide centrele ambulatorii

Tot mai mulți copii ajung la spital din cauza virozelor respiratorii. Rafila redeschide centrele ambulatorii

Un număr mare de viroze respiratorii afectează copiii, dar nu au fost înregistrate cazuri grave, declară ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, părinţii alertaţi merg la Urgenţă, iar în acest context, pentru a scurta timpul de aşteptare, ministrul anunţă că ia în calcul redeschiderea unor centre ambulatorii unde copiii cu simptome să fie primiţi şi văzuţi de medici.

”Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numeşte virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de faţă, în Statele Unite, dar şi în unele ţări europene. Ceea ce au, de foarte multe ori, copiii este o bronşiolită, deci o inflamaţie a bronhiilor care determină dificultăţi în respiraţie, în principiu, şi un sindrom febril.

ADVERTISING

Nu este niciun fel de nenorocire, că nu sunt foarte multe cazuri grave, dar atunci când manifestările clinice sunt medii sau copilul se sufocă, vă daţi seama că toţi părinţii sunt alertaţi, se îndreaptă spre camerele de primiri urgenţe care sunt supraaglomerate”, a afirmat ministrul Sănătăţii, marţi seară, la România TV. 
 
Ministrul a dat exemplul Spitalului pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, unde se înregistrează, zilnic, 400 de prezentări, însă fără ca în toate aceste cazuri să fie vorba despre viroze respiratorii. 
 
”Mă gândesc foarte serios şi am discutat deja ca să redeschidem centre ambulatorii, pentru copii de data aceasta, în care părinţii să poată să meargă şi să nu aştepte ore întregi pentru că unităţile de primiri urgenţe sunt foarte limitate”, a adăugat ministrul. 
 
Rafila a menţionat că aceste centre ambulatorii ar urma să fie deschise pe lângă spitale şi să primească pacienţi care nu sunt în stare gravă. 
 
Întrebat cine ar urma să asigure serviciile medicale în aceste centre, ministrul a precizat că se vor găsi soluţii şi că a discutat deja cu Casa de Asigurări de Sănătate pe acest subiect.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇