Sute de copii vin zilnic la spital cu viroze. Virusul care le provoacă este tot mai agresiv

Sute de copii vin zilnic la spital cu viroze. Virusul care le provoacă este tot mai agresiv
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Spitalele din țară sunt pline de copii cu viroze, iar medicii atrag atenția că virusul care le provoacă este tot mai agresiv.

De exemplu, la Spitalul Județean de Urgență Buzău, din cele 70 de paturi pentru copii, 56 erau ocupate după weekend, potrivit TVR.

Și în Timișoara, paturile din spitale se ocupă repede cu micuți care au nevoie de ajutor pentru a respira.

În București, la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, medicii consultă zilnic până la 400 de copii. Mulți dintre ei sunt de vârstă preșcolară și vin cu febră mare, tușesc ori au simptome care nu-i lasă să respire.

ADVERTISING

Părinții sunt sfătuiți să nu-i trateze pe cei mici acasă și să apeleze la medicul de familie și să nu îi ducă pe micuți în colectivități, dacă au simptome de boală.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii

Medicul Mihai Craiu spune că valul de viroze cuprinde întreaga lume și este de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut.

În Franța, de exemplu, ministrul Sănătății a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie.

Medicul dă câteva sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii:

ADVERTISING
  1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, trebuie să aibă grijă. În SUA 4 din 1.000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
  2. "Grijă" înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei - spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.
  3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
  4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
  5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.
  6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇