Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională un proiect care prevede un program organizat de vizitare a pacienţilor internaţi în spitale, dar şi reguli care trebuie respectate în momentul în care rudele intră la cei internaţi.
Astfel, în timpul săptămânii există un anumit orar de vizită: între 15 şi 20, timp de 30 de minute. În weekend, acest orar este prelungit. Vizitele pot fi făcute în orice zi indiferent de oră în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică.
În saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi va fi permis accesul unui vizitator/pacient, putând fi vizitat un pacient în același timp, iar în saloanele cu un număr mai mare de 3 paturi va fi permis accesul unui vizitator/pacient, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp.
Vizitatorii au obligația să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției, care va fi asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară, și să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.
Documentul mai prevede şi că pacienţii nu trebuie testaţi Covid la internarea în spital decât dacă au simptome de boală. Măsura este luată în contextul în care, spune ministrul Sănătăţii, au existat sesizări din teritoriu cum că în multe unităţi sanitare pacienţii erau testaţi Covid deşi acest lucru nu era necesar.
“Proiectul de Ordin va mai suferi mici modificări până la finalizarea lui şi publicarea în Monitorul Oficial pentru că aşteptăm şi opinii din partea celor care îl studiază în transparenţă decizională, el trebuie sa fie un Ordin în primul rând care trebuie să fie înţeles şi acceptat în primul rând de profesionişti .
Aş vrea ca toate unităţile sanitare de asistenţă medicală spitalicească să colaboreze să-l afişeze în zone care sunt accesibile tuturor, să poată să-l consulte, vom face şi o campanie publică pentru a informa oamenii cum pot să îşi viziteze într-un mod sigur, decent, rudele care sunt internate în spital, cum pot afla informaţii legate de rudele lor”, a explicat ministrul Alexandru Rafila, pentru News.ro.
Ordinul prevede şi câteva modalităţi care se referă la comunicarea cu pacienţii deja internaţi, problemă sesizată destul de frecvent, spune Alexandru Rafila.
În acest sens vor exista reguli clare după care aparţinătorii vor primi informaţii despre rudele internate în spital şi vor exista persoane desemnate să facă acest lucru, dar şi un sistem bazat pe un număr unic pentru fiecare pacient în parte.
Proiectul integral poate fi consultat AICI