Angajații Poștei Române și ”Solidaritatea Sanitară” fac grevă de avertisment

Angajații Poștei Române și ”Solidaritatea Sanitară” fac grevă de avertisment

Salariații Poștei Române și federaţia ”Solidaritatea Sanitară” fac grevă de avertisment și amenință cu greva generală.

Primii care intră în grevă de avertisment sunt angajaţii Poştei Române, miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia negocierilor pe contractul colectiv de muncă nu se va remedia va fi declanşată greva generală, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Mircea Burlacu.

"Mâine, 20 martie, între orele 8:00 şi 10:00, va avea loc greva de avertisment în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română, având în vedere situaţia conflictuală gravă din Poşta Română.

ADVERTISING

Facem această precizare, pentru că, dacă se va ajunge în situaţia grevei propriu-zise, a grevei generale, în cadrul companiei Poşta Română, aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă.

Nu în ultimul rând, ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate în cadrul ţării va fi una majoră", a spus Burlacu, citat de Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta a adăugat că, până la momentul de faţă, nu s-a ajuns la niciun acord pe tema contractului colectiv de muncă.

"La momentul de faţă, peste două treimi din salariaţii Poştei Române sunt la nivelul minim de subzistenţă, aceştia fiind salarizaţi cu salariul minim pe economie. Raportat la această situaţie, revendicările pe care le-am avut în cadrul negocierilor colective, a fost vorba despre o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere a sporului de loialitate cu un procent între 5 şi 10%.

Restul a fost să se menţină textul contractului colectiv de muncă în forma în care a fost agreat la negocierea anterioară textul care reglementează în general drepturile şi obligaţiile părţilor prin contractul de muncă. Nu s-a ajuns la niciun consens până la momentul de faţă", a afirmat liderul sindical.

ADVERTISING

Și Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” face grevă de avertisment

De asemenea, Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” anunţă că va organiza, în 3 aprilie, o grevă de avertisment cu durata de o oră, între orele 12:00-13:00, în toate unităţile sanitare în care angajaţii şi-au exprimat acordul în acest sens.

Reprezentanţii Federaţiei arată că, pentru orele lucrate în timpul nopţii, o asistentă medicală (grad principal, absolventă de postliceală) câştigă în plus 5,5 lei/oră net. ”Dacă defalcăm calculul pe numărul de ore efectuate în ture (tura a doua şi a treia) putem constata că aceeaşi asistentă medicală câştigă 2,7 lei/oră”, explică ei, potrivit News.ro.

În privinţa recompensei pentru munca desfăşurată în zilele nelucrătoare şi sărbători legale, aceeaşi asistentă medicală câştigă în plus, net, maxim 13,4 lei pe oră.

În cazul medicului primar cu gradaţia 5 (nivelul maxim posibil), tariful orar net luat în considerare pentru o gardă dintr-o zi normală (care include şi 8 ore lucrate noaptea, este între: 26 şi 46 lei/oră în spitalele neclinice; 32 şi 56 lei/oră- în cele clinice).

Pentru orele lucrate în timpul nopţii, o infirmieră câştigă în plus 3,4 lei/oră net. Recompensa pentru munca desfăşurată în zilele nelucrătoare şi sărbători legale pentru aceeaşi infirmieră este de maximum 8,5 lei pe oră.

”Aceste exemple relevă tocmai faptul că în realitate menţinerea acestor drepturi la un nivel atât de jos conduce la o creştere a venitului net al angajaţilor mult mai mică decât cea rezultată din recent adoptata ordonanţă de urgenţă. Suplimentar, datele publicate de INS referitoare la nivelul inflaţiei (rata inflaţiei de la începutul anului - februarie 2024 comparativ cu decembrie 2023 - a fost 1,9%) ne indică o probabilitate destul de mare ca majorările salariilor de bază din acest an, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, să fie «înghiţite» de inflaţie”, afirmă ei.

În a doua parte a lunii aprilie, Consiliul de Coordonare al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” se va întruni din nou pentru instructajul general specific grevei şi decizia privind  declanşarea grevei generale propriu-zise.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇