Percheziții DNA la spitalul județean, șefa CJ și sediul PSD Botoșani: 15.000 de euro șpagă ca să te angajeze asistent medical

Percheziții DNA la spitalul județean, șefa CJ și sediul PSD Botoșani: 15.000 de euro șpagă ca să te angajeze asistent medical
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Procurorii DNA fac, miercuri, percheziții la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani, dar şi la sediul PSD Botoşani şi la șefa CJ Botoșani, Doina Federovici.

Sunt anchetate şpăgi uriaşe date pentru angajări la spital. Vorbim de mită de ordinul a 15.000 de euro pentru asigurarea unui post de asistent medical. Ancheta DNA vizează o perioadă de angajări frauduloase din 2018 până în 2023.

De dimineaţă, DNA Suceava anunţa 92 de percheziţii la adrese din judeţele Botoşani şi Iaşi, într-un dosar care vizează fapte de corupţie comise de funcţionari publici de la un spital, în contextul fraudării unor concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante. Trei dintre descinderi au loc la instituţii publice, iar o alta la sediul unui partid, precizează DNA.

ADVERTISING

Anchetatorii ar fi sigilat mai multe birouri din Spitalul Județean, inclusiv cel al managerului, a transmis Monitorul de Botoşani.

Cât "costa" un post la spitalul din Botoşani

Potrivit DNA, un post de asistent medical „poate fi cumpărat”, cu sume cuprinse între 8.000 - 15.000 de euro.

În plus, valoarea mitei a crescut a crescut, în 2020, un post de asistent era 8.000, în 2022, 10.000 euro, în 2023, 15.000 euro.

Pentru un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, ş.a., se plăteau sume cuprinse între 2.000 - 5.000 de euro, sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite crescând, în funcţie de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracţional.

ADVERTISING

Angajările erau făcute în funcţie de cine oferă suma de bani cea mai mare şi cine avea pila cea mai puternică în interiorul sistemului.

Cum se făceau angajările

Candidatul, care doreşte să ocupe un post vacant, prin coruperea funcţionarilor publici, nu interacţionează, în unele situaţii, în mod direct, cu funcţionarii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, care fac parte din comisiile de concurs, ci este nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă, apropiaţi, rude, vecini, angajaţi din spital, etc.), care să-i recomande, unui alt angajat/funcţionar din mediul spitalicesc, cu putere de influenţă la nivelul funcţionarilor care iau deciziile, în privinţa promovării candidaţilor la concursuri, transmite DNA, citată de Mediafax.

ADVERTISING

Candidaţii primeau subiectele şi rezolvările, iar una din condiţiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul şi să obţină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba de scrisă cu nota minimă, de 7,00, pentru lucrarea scrisă rămânea ca o dovadă scriptică, în arhiva spitalului, în cazul unui eventual control cu privire la modul de desfăşurare a concursului respectiv.

Aşadar, obţinerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiţie obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susţinut de funcţionar să obţină postul vacant, în schimbul unei sume de bani.

Ulterior promovării probei scrise, candidatul agreat era asigurat de funcţionar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu şi practică, indiferent de alţi eventuali candidaţi care ar fi obţinut şi ei nota minimă de trecere la proba scrisă.

Doina Federovici, omul PSD la Botoşani

Doina Federovici a dat câteva declaraţii despre ce s-a întâmplat în biroul ei şi legat de ancheta şpăgilor de la spital.

”Nu au fost ridicate documente, alte înscrisuri, le-am pus la dispoziţie tot ce au solicitat dumnealor”, a spus Doina Federovici, citată de News.ro.

Întrebată de ce este vizat sediul PSD Botoşani de această anchetă a DNA, ea a precizat: ”Probabil pentru că am şi calitate politică”.

”Este o procedură pe legislaţia în vigoare, am pus la dispoziţie toate documentele, au făcut percheziţia de rigoare, nu s-au ridicat înscrisuri, vom vedea la final despre ce este vorba”, a menţionat Federovici.

Întrebată dacă ştie despre şpăgi pentru angajări, ea a răspuns: ”Nu am cunoştinţă despre aşa ceva”.

Amintim că la spitalul din Botoşani în august a murit o tânără însărcinată, care a fost lăsată fără îngrijiri timp de 7 ore.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇