Predoiu temperează isteria cu invazia migranților: Ne trimite Austria mase de sirieni și afgani?

Predoiu temperează isteria cu invazia migranților: Ne trimite Austria mase de sirieni și afgani?

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că ”măsurile adiacente” cerute de Austria pentru a fi de acord cu Air Schenghen pentru România sunt, de fapt, proceduri pe care ţara noastră le aplică deja şi pe care Austria le doreşte menţinute.

El constată că ”a creat emoţie” perspectiva de a se transfera în masă din Austria în România cetăţeni sirieni sau afgani, migranţi ilegal, dar nu e cazul.

ADVERTISING

Întrebat dacă România va îndeplini condiţiile impuse de Austria pentru a intra în Air Schenghen, Predoiu a răspuns: ”Am avut discuţii dimineaţă legate de posibilităţile tehnice de a lua o decizie în luna decembrie, plecând şi de la situaţia concretă din fiecare dintre ţările noastre şi la ceea ce dorim fiecare şi ce limite avem fiecare de a decide în aceste discuţii.

Pot să vă spun că aceste discuţii vor continua şi ele au fost pozitive, au adus ceva progrese, dar mai sunt încă multe lucruri de discutat”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Condiţiile Austriei sunt proceduri pe care România le aplică deja

El s-a referit la condiţiile puse de Austria, explicând că este vorba, mai degrabă, de măsuri adiacente.

”Aş vrea aici să mă refer, dacă tot aţi întrebat asupra unor chestiuni tehnice care au fost denumite, catalogate, apreciate în ţară ca fiind condiţii puse de Austria. În primul rând că în documente nu sunt numite condiţii, sunt numite măsuri adiacente, dar hai să trecem de această semantică.

În substanţa lor sunt proceduri pe care la ora aceasta România le aplică. Sunt proceduri care sunt cuprinse în criteriile Schengen, în acordurile pe care le aplică, mai precis în Acordul Dublin.

ADVERTISING

Deci, la ora aceasta, România aplică aceste proceduri şi menţionarea lor de către partea austriacă are în vedere dorinţa ca aceste proceduri să continue să fie aplicate.

S-a creat emoţie, din câte am văzut, această perspectivă de a se transfera în masă din Austria în România cetăţeni sirieni sau cetăţeni afgani care ar fi migranţi ilegali şi în felul ăsta interesele noastre ar fi afectate. Despre ce este vorba? În realitate este vorba de a proceda la retrimiterea acelor cetăţeni care au intrat prin România, au fost înregistraţi în Romania, în EURODAC sau în SIS – Sistemul Schengen şi mai departe au migrat ilegal în Austria.

Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturaţi în Austria şi constataţi că sunt în stare de migraţiune ilegală, pe regulile existente, sunt trimişi în ţara de unde au venit, adică în România. Nu e vorba de nicio altă procedură”, a subliniat Predoiu.

El a precizat că, spre exemplu, în acest an este vorba despre 120 de astfel de persoane.

”Deci nu e nimic în plus pe care România să fie obligată să aducă, faţă de ce există în prezent în criteriile Schengen”, a punctat el.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a stabilit "condiţii clare" pentru Comisia Europeană care trebuie să fie puse în aplicare şi numai atunci ar fi de acord cu aşa-numitul Air Schengen pentru România, adică ridicarea controalelor la frontiere pentru traficul aerian. De asemenea, Karner a solicitat intensificarea controalelor la frontierele terestre şi vrea ca România şi Bulgaria să preia solicitanţii de azil, în special afgani şi sirieni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇