USR, despre anunțul Austriei privind Schengen: Un măr otrăvit!

USR, despre anunțul Austriei privind Schengen: Un măr otrăvit!

USR consideră că anunțul Austriei privind extinderea Schengen este un măr otrăvit, iar o aderare „parţială” a ţării noastre este insuficientă şi echivalează cu „praf în ochi”.

Potrivit eurodeputatului USR Vlad Gheorghe, condițiile puse de Austria pentru aderarea României cu aeroporturile la spațiul Schengen sunt absurde.

”Mie mi se pare un măr otrăvit, până în acest moment, pentru că nu ni se dă mare lucru foarte clar, ce primim noi din toată chestia asta, pe lângă promisiunea cu aeroporturile, trebuie să menționez că pierderile uriașe noi le avem pe granița terestră și când vorbesc despre pierderi, mă refer și la cele economice și la cele de mediu.

ADVERTISING

A doua problemă foarte mare este că se deschide ușa către niște condiții de intrare în Schengen care n-au nicio legătură cu Schengen (…). Par cel puțin absurde în acest moment. Noi vrem să desființăm un gard, respectiv granița internă Schengen și ni se spune că pentru a-l desființa, trebuie întâi să-l facem mult mai înalt, de vreo două-trei ori mai înalt.

După aceea, ni se spune că după ce facem gardul foarte-foarte înalt, trebuie să mai aducem pe cineva în interior și după aceea ne auzim noi la telefon, vedem ce se mai întâmplă (…). Dacă îmi spui că pentru a desființa un gard trebuie să-l fac mai înalt, e o problemă foarte mare acolo și eu simt că vrei să mă păcălești”, a declarat Vlad Gheorghe la RFI România.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Praf în ochi”

La rândul său, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a afirmat că o aderare "parţială" a ţării noastre la Schengen echivalează cu "praf în ochii românilor".

"România merită o aderare completă în Schengen. Este inacceptabil să se ridice doar graniţele aeriene, în timp ce şoferii de camioane români continuă să stea la cozi interminabile la graniţe, în timp ce românii care vin din Europa să-şi vadă ţara de sărbători stau cu orele la graniţă, în timp ce exportatorii noştri pierd bani cu fiecare livrare care pleacă spre Europa", a declarat Ionuţ Moşteanu, potrivit unui comunicat remis presei.

ADVERTISING

El a cerut Guvernului, premierului Marcel Ciolacu şi preşedintelui Klaus Iohannis să continue negocierile pentru o "aderare completă" la Schengen.

"Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu au obligaţia să continue negocierile pentru intrarea completă a României în Schengen. Nu să accepte să se umilească în faţa Guvernului austriac, în timp ce anunţă victorios un eşec. Vom continua să pierdem miliarde de euro dacă nu se deschid şi frontierele terestre pentru ţara noastră. Este obligaţia Guvernului să fie transparent în privinţa negocierilor cu Austria pe tema migraţiei. Condiţiile impuse nu pot fi acceptate fără o dezbatere naţională", a spus Moşteanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇