Ciolacu spune că SUA au „ajutat cu adevărat” ca Austria să-și schimbe poziția privind aderarea României la Schengen, dar au fost și alții

Ciolacu spune că SUA au „ajutat cu adevărat” ca Austria să-și schimbe poziția privind aderarea României la Schengen, dar au fost și alții

Premierul Marcel Ciolacu susține că administraţia Statelor Unite s-a implicat în „această nedreptate pe care o păţeşte România”, referindu-se la veto-ul Austriei în privinţa aderării la Schengen. Ciolacu afirmă, însă, că mulţi alţi politicieni europeni au făcut lobby pentru România, iar acum s-a ajuns la altă abordare.

„Ne-a ajutat cancelarul Olaf Scholz, Germania, ne-a ajutat primul ministru al Spaniei, Pedro Sanchez. Ne-a ajutat cu adevărat şi administraţia Statelor Unite. S-au implicat în acest demers şi această nedreptate pe care o păţeşte România”, a afirmat premierul luni seara la Digi24, întrebat dacă Statele Unite ne-au ajutat ca Viena să-şi schimbe poziţia, așa cum titrează presa din Austria.

ADVERTISING

Acesta a precizat că în această chestiune a existat o coordonare cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu ministrul de Externe şi ministrul de Interne.

„Am luat o altă abordare, după 13 ani. De 13 ani aşteptăm. În 10 ani au fost 10 prim-miniştri. Nu s-a putut, ne-am dus de fiecare dată cu capul în zid. Am luat o altă abordare”, a afirmat Ciolacu.

Acesta a precizat că actuala abordare prevede „Schengen aerian şi promisiunea ca anul viitor, sub preşedinţia Ungariei, să intrăm terestru”.

Publicaţia austriacă Der Standard a scris la finalul săptămânii trecute că discuţiile între fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, şi James O'Brien, noul asistent al secretarului de stat al SUA pentru afacerile europene, cu politicienii de la Viena au fost, probabil, decisive pentru concesia pe care a făcut-o Viena în privinţa Schengen, întrucât România este un aliat important al SUA în Europa de Est.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇