UE a aprobat administrarea vaccinului Pfizer împotriva Covid la copiii între 5 și 11 ani

UE a aprobat administrarea vaccinului Pfizer împotriva Covid la copiii între 5 și 11 ani

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE (EMA) a aprobat, joi, utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 produs de Pfizer-BioNTech pentru copiii între 5 și 11 ani.

Vaccinul se foloseşte deja din luna mai în UE (şi în România) pentru adolescenţii peste 12 ani.

Decizia de azi a EMA vine în contextul în care Europa se luptă cu o creștere a infecţiilor şi OMS preconizează că până în martie 2022 vor mai muri alţi 700.000 de europeni de Covid.

EMA recomandă ca vaccinul numit Comirnaty să fie administrat în două doze de câte 10 migrograme, la 3 săptămâni distanţă. Dozele pentru adulți conțin 30 de micrograme de vaccin, transmite Reuters.

ADVERTISING

România a comandat deja peste un milion de doze pentru copii

Pentru anul 2022, România a contractat 1,2 milioane de doze de vaccin pentru copii, acestea venind în alt tip de flacoane.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare, spunea la începutul lui noiembrie că autoritățile au început deja să pregătească modul în care se va desfășura campania de imunizare pentru această categorie de copii.

Valeriu Gheorghiță a ținut să precizeze că vaccinarea este recomandată, în primul rând, copiilor care prezintă diverse afecțiuni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Probabil că vom rămâne pe aceeaşi infrastructură logistică, va exista și posibilitatea de vaccinare la medicul de familie și în spitalele de pediatrie.

Vaccinarea copiilor de 5-11 ani va fi ferm recomandată celor care au afecțiuni cum ar fi obezitate, diabet, sindromul Down, dar și alte afecțiuni care scad răspunsul imun”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Potrivit acestuia, vaccinarea cu schemă completă pentru această categorie de vârstă are o eficacitate de 91%.

Beneficiile vaccinului depăşesc riscurile

„Beneficiile Comirnaty la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de forme severe de Covid-19”, mai precizează EMA în comunicatul de azi.

ADVERTISING

Deși aprobarea finală revine Comisiei Europene, aceasta urmează de obicei recomandările EMA.

Totuşi, Viena, capitala Austriei, a fost primul oraș din Europa care a început să vaccineze copiii mai mici de 12 ani împotriva Covid-19, chiar dacă nu avea aprobarea EMA.

„Recomandarea de astăzi (...) este clar că vaccinul BioNTech-Pfizer este sigur și eficient pentru copiii mici și le poate oferi protecție suplimentară”, a scris comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, pe Twitter.

Însă statele nu vor putea începe vaccinarea în rândul copiilor mici până luna viitoare. Prima tranşă de vaccin din versiunea cu doză mică pentru copii va fi livrată pe 20 decembrie, a declarat joi un purtător de cuvânt al BioNTech.

UE se alătură unui număr tot mai mare de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Canada, Israel, China și Arabia Saudită, care au aprobat deja vaccinarea pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani.

Zeci de milioane de copii din această grupă de vârstă vor fi eligibili pentru vaccinare în UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇