Noi detalii despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani. Când va începe și ce pregătiri se fac

Noi detalii despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani. Când va începe și ce pregătiri se fac

Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea autoriza vaccinarea copiilor cu vârsta de 5-11 ani în jurul datei de 25 noiembrie, a anunțat președintele campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Ulterior, în luna decembrie sau ianuarie, România ar putea demara campania de imunizare pentru această categorie de vârstă.

„Ne așteptăm ca în a doua parte a lunii noiembrie să avem această autorizare, probabil undeva pe data de 25 noiembrie. Vom anunța când debutează campania. Depindem de momentul livrărilor dozelor, nu este confirmat pentru nicio țară europeană. Posibil în decembrie sau ianuarie”, a spus medicul.

ADVERTISING

Până atunci, autoritățile pregătesc campania de vaccinare, urmând să fie înființate noi centre. Totodată, se lucrează la optimizarea platformei, pentru ca cei mici să poată fi programați.

”Din punct de vedere organizatoric, noi, la sfârşitul acestei luni, ne dorim să fim pregătiţi. Cu organizarea cabinetelor de vaccinare atât în unităţile sanitare cu paturi, cât şi în centrele de vaccinare deja funcţionale, unde există vaccin de la compania Pfizer şi care vor primi suplimentar şi vaccin destinat pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Așteptăm la colectarea datelor din fiecare județ. Și la medicii de familie va exista posibilitatea de vaccinare pentru cei de 5-11 ani. Se lucrează și la optimizarea platformei pentru a se putea face programare”, a explicat medicul.

În același timp, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis azi o hotărâre prin care se stabilește achiziția unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală, necesară în procesul de vaccinare pentru copii.

Este vorba de dispozitive preumplute cu adrenalină de tip „EpiPen150/Junior” de uz pediatric. Ar urma să fie achiziţionate 4.000 de kituri.

ADVERTISING

"Având în vedere demararea procedurilor în vederea autorizării vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru grupele de vârstă 5 - 12 ani de către Agenţia Europeană a Medicamentelor, (...) se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse - stocuri de urgenţă medicală de strictă necesitate constând în dispozitive preumplute cu adrenalină de tip 'EpiPen150Junior' de uz pediatric necesare desfăşurării în siguranţă a procesului de vaccinare a populaţiei din grupele de vârstă 5 - 11 ani împotriva COVID-19", prevede hotărârea.

EpiPen este utilizat pentru tratamentul de urgenţă al reacţiilor alergice severe (anafilaxie), cauzate de alergeni, de exemplu alimente, medicamente, înţepături sau muşcături de insecte sau induse de exerciţiul fizic sau de cauze necunoscute.

Dispozitivele sunt destinate pentru administrare imediată la pacienţi care prezintă un risc crescut de anafilaxie, inclusiv persoanele cu antecedente de reacţii anafilactice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇