Noi măsuri antiCovid în Italia, iar austriecii au început vaccinarea copiilor fără să mai aștepte avizul UE

Noi măsuri antiCovid în Italia, iar austriecii au început vaccinarea copiilor fără să mai aștepte avizul UE

Țările europene iau zilnic noi măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus. Italia a impus noi măsuri privind călătoriile în comun, în timp ce la Viena a început vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani.

Ca urmare a numărului tot mai mare de cazuri de coronavirus, Italia şi-a înăsprit măsurile de siguranţă sanitară în taxiuri, trenuri şi autobuze, relatează luni dpa.

Doar doi pasageri vor avea voie să urce pe bancheta din spate a unui taxi dacă nu sunt din aceeaşi familie, iar scaunul pasagerului va rămâne liber, potrivit unei decizii luate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Infrastructurii, informează luni presa italiană.

ADVERTISING

Autorităţile sanitare şi poliţia transporturilor au acum posibilitatea să oprească trenurile de pasageri, dacă există un caz suspect de COVID-19. În această situaţie, operatorul feroviar trebuie să dezinfecteze compartimentul afectat înainte ca trenul să-şi poată continua călătoria.

În plus, acolo unde este posibil, şi mai ales în staţiile importante din Roma, Milano şi Florenţa, aşa-numitul "paşaport verde" va fi verificat înainte ca pasagerii să urce în trenurile pe distanţe lungi.

Paşaportul verde oferă dovada trecerii prin boală, a vaccinării împotriva COVID-19 sau a unui test negativ.

ADVERTISING

În autobuze, uşa din faţă va fi deschisă atunci atunci când există un perete de protecţie între şofer şi pasageri. Măştile rămân obligatorii, la fel ca în trenuri şi taxiuri.

În Italia, numărul cazurilor de COVID-19 este în creştere, însă mai lent decât în alte ţări din Europa, precum Germania.

Circa 84% dintre italieni cu vârsta peste 12 ani sunt complet vaccinaţi şi aproape 87% au primit cel puţin o doză de vaccin. 

Vaccinarea copiilor de peste 5 ani, fără avizul UE, la Viena

De asemenea, la Viena a început luni vaccinarea antiCovid a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, fără a se mai aştepta avizul Uniunii Europene, şi au fost epuizate primele 9.000 de programări disponibile, a informat primarul capitalei austriece, Michael Ludwig, relatează EFE.

ADVERTISING

Această măsură "pilot" se încadrează în campania guvernului capitalei şi regiunii Viena, o coaliţie formată din social-democraţi şi neoliberali, care a optat în urmă cu câteva săptămâni pentru măsuri mai tranşante decât restul ţării pentru a frâna extinderea noului coronavirus.

Vaccinarea celor mici se va desfăşura la Centrul Austria din Viena, un complex pentru congrese din apropierea sediului Naţiunilor Unite, între anumite ore timp de şapte zile pe săptămână.

Potrivit televiziunii publice ORF, se prevede ca în fiecare zi să fie vaccinaţi circa 200 de minori de 12 ani, un ritm destul de lent, justificat de faptul că părinţii ai căror copii urmează să fie vaccinaţi cu prima doză se vor consulta în acest sens cu medicii.

Celor mici le va fi administrată o doză redusă de vaccin de la BioNTech/Pfizer, care va fi decisă de medic în funcţie de condiţia fizică şi de greutatea minorului.

Această măsură se aplică într-un moment în care Austria raportează cel mai ridicat număr de contagieri zilnice de la izbucnirea pandemiei în martie 2020, cu o incidenţă de 850 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇