Posibilă legătură între anumiți emulsifianți și riscul de diabet

Posibilă legătură între anumiți emulsifianți și riscul de diabet

Consumul frecvent al anumitor emulsifianţi pare să fie asociat cu un risc mai mare de diabet, arată un studiu amplu realizat de mai multe universități din Franța.

Consumul anumitor aditivi alimentari emulsifianţi ar fi asociat cu un risc crescut de diabet zaharat de tip 2″, se arată într-un comunicat emis de Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm). Un raport a fost publicat și de jurnalul The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Emulsifianţii (emulgatorii) sunt aditivii cel mai des utilizaţi în industria alimentară. Aceştia, printre care se află caragenanul sau guma xantan, se regăsesc în numeroase produse alimentare, scopul lor fiind acela de a îmbunătăţi textura produselor.

ADVERTISING

Cercetarea a fost realizată pe aproximativ 100.000 de adulţi care au fost observaţi timp de aproximativ 15 ani. Această monitorizare a dat deja naştere la numeroase studii, unele sugerând o asociere între consumul de îndulcitori şi apariţia bolilor cardiovasculare sau a cancerelor.

De această dată, cercetătorii au ajuns la concluzia că apariţia diabetului zaharat de tip 2 a fost mai frecventă atunci când erau consumate deseori alimente care conţineau emulsifianţi.

Concluziile cercetării sunt însă primite cu prudență de alți oameni de știință, care spun că e vorba despre un studiu observațional, care nu permite stabilirea unei relaţii directe cauză-efect între consumul acestor aditivi şi apariţia diabetului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Acest studiu este susceptibil să demonstreze o asociere între diabet şi alimentele care conţin de obicei anumiţi emulgatori, însă nu o asociere cu aceşti emulsificatori în sine”, a subliniat epidemiologul Gunter Kuhnle, specialist în nutriţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇