S-a obținut laptele pentru diabetici. 100 de vaci ar putea oferi necesarul de insulină al unei întregi țări

S-a obținut laptele pentru diabetici. 100 de vaci ar putea oferi necesarul de insulină al unei întregi țări

O echipă de biologi și geneticieni americani de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign a anunțat recent modificarea genetică a unei vaci, astfel încât laptele produs de aceasta să conțină proinsulină, un prohormon precursor al insulinei. Practic, vaca în cauză produce lapte special pentru diabetici.

În studiul publicat în revista Biotechnology Journal și citat de Science Daily, cercetătorii americani explică faptul că au inserat în zece embrioni de vacă secvențe ADN responsabile pentru producerea proinsulinei. Din cei zece embrioni, unul a ajuns la maturitate.

ADVERTISING

Animalul nu se poate reproduce - nici pe căi naturale, nici prin fertilizare in vitro sau inseminare artificială - , însă a putut produce lapte, în urma unui tratament hormonal.

Chiar dacă a produs o cantitate mai mică de lapte decât ar da o vacă în mod normal, analizele ulterioare au semnalat prezența proinsulinei, ce servește pentru producerea ulterioară a insulinei.

Specialiștii americani susțin că un litru de lapte poate fi folosit pentru producerea a 28.818 unități de insulină (o doză de insulină are 0,0347 de miligrame). Pe scurt, o turmă de 100 de vaci ar putea oferi necesarul de insulină al unei întregi țări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai mult, afirmă autorii studiului, care vor să cloneze vaca, cu o turmă mai mare ar putea fi asigurat întreg necesarul de insulină al planetei, și asta într-un singur an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇