Au fost creați copacii modificați genetic pentru lemn mai sustenabil

Au fost creați copacii modificați genetic pentru lemn mai sustenabil
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Copacii de azi sunt cu 30% mai mari datorită dioxidului de carbon, arată un studiu de anul trecut al Universității de Stat din Ohio (SUA). Chiar și așa, însă, lemnul este insuficient pentru a acoperi nevoile. Așa a apărut nevoia pentru copacii modificați genetic, pentru a deveni mai sustenabili.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord a apelat la editarea CRISPR pentru a proiecta copacii modificați genetic cu mai puțină lignină – materia organică ”vinovată” de structura tare a lemnului și care trebuie despicată și dizolvată în procesul de producție, pentru a se obține șervețele, ambalaje etc.

ADVERTISING

Iar rezultatele sunt promițătoare, obținându-se deja copaci cu jumătate din concecentrația de lignină pe care ar fi avut-o în mod normal, scrie Popular Science.

Mai puțină lignină înseamnă și un proces de producție mai scurt și, prin urmare, mai puțină poluare, spun oamenii de știință, care au reușit să reducă lignina în cazul a 174 de specii de arbori.

Nu este prima dată când oamenii de știință experimentează cu genele copacilor.

În aprilie 2022, cercetătorii de la Living Carbon au manipulat ADN-ul arboricol pentru a crea un nou tip de copac, care captează mai eficient carbonul atmosferic și îl păstrează pentru o perioadă foarte lungă de timp.

ADVERTISING

Oamenii de știință au adăugat gene din dovleci și alge verzi pentru a supraalimenta fotosinteza, crescând semnificativ cantitatea de carbon pe care un copac o poate stoca în țesuturile sale.

Oamenii de știință au reușit chiar și să creeze lemn cultivat în laborator. O echipă de cercetători de la MIT a obținut cheresteaua cultivată în laborator. Ei au dezvoltat o tehnică care poate produce cherestea de orice formă și dimensiune, fără a tăia un singur copac.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇