Românii nu prea văd un pericol major în schimbările climatice, dar colectează selectiv și plantează copaci - sondaj IRES

Românii nu prea văd un pericol major în schimbările climatice, dar colectează selectiv și plantează copaci - sondaj IRES
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Războiul din Ucraina a modificat, în mod semnificativ, percepțiile românilor cu privire la amenințările asupra lumii: conflictele armate sau războiul global reprezintă, în viziunea unui sfert dintre români, cea mai importantă problemă a lumii, în prezent, iar pentru o cincime dintre ei va reprezenta o problemă și în următorii 20 de ani, arată un sondaj IRES remis spotmedia.ro

În urmă cu doi ani, în august 2011, doar 1% dintre participanții la studiu credeau că războiul reprezintă o problemă pentru lumea în care trăim și 3% credeau că va reprezenta o problemă pentru următorii 20 de ani.

ADVERTISING

Problema cea mai stringentă cu care se confruntă lumea, în prezent, este, în opinia celor mai mulți dintre români (33%) sărăcia, lipsa mâncării și a apei potabile. Pentru următorii 20 de ani, această problemă mai este văzută ca fiind cea mai importantă de numai 20% dintre participanții la sondaj.

În timp ce doar 8% dintre români pun schimbările climatice pe primul loc în topul problemelor cu care se confruntă lumea, azi, procentul celor care văd acest fenomen drept problema majoră a lumii în următorii 20 de ani crește la 13%.

image-17

Iată cele mai importante rezultate ale sondajului IRES, publicate sâmbătă, de Ziua Pământului:

ADVERTISING
  • 8% dintre români pun schimbările climatice pe primul loc în topul problemelor cu care se confruntă lumea, azi, dar 13% văd fenomenul ca problemă majoră în următorii 20 de ani.
  • Patru din 10 respondenți asociază conceptul de încălzire globală cu ideea de „creștere a temperaturilor”.
  • 76% dintre intervievați consideră că încălzirea globală este o problemă foarte serioasă.
  • Trei sferturi dintre români au sesizat efecte ale fenomenului încălzirii globale în România.
  • Aproape trei sferturi dintre respondenți cred despre România că este poluată.
  • Tăierea arborilor și alături de numărul mare de autovehicule existente în țară sunt identificați de către participanții la acest studiu ca fiind principalii factori care contribuie la fenomenul încălzirii globale, așa cum este acesta resimțit în România.
  • 44% dintre intervievați spun că au participat cel puțin o dată la o campanie de ecologizare, iar 42% la împăduriri pe bază de voluntariat.
  • Aproape unul din cinci respondenți din zece declară că a donat bani pentru o cauză de protecție a mediului.
  • Jumătate dintre respondenți nu sunt dispuși să plătească în plus pentru a utiliza energie din surse regenerabile, care emit mai puține gaze cu efect de seră, pentru a combate încălzirea globală.
  • Două treimi dintre respondenți spun că, în acest moment, colectează selectiv toate deșeurile din gospodăria lor, iar un sfert colectează selectiv doar o parte dintre acestea.
  • Prețul ridicat este principala barieră cu privire la achiziția unui autoturism electric.
ADVERTISING

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.076 de persoane majore, reprezentativ pentru populația adultă din țara noastră, în perioada 27 martie - 4 aprilie 2023, eroarea fiind de ± 3%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇