Oamenii de știință publică un ghid de supraviețuire pentru a evita dezastrul climatic: Acționați acum sau va fi prea târziu!

Oamenii de știință publică un ghid de supraviețuire pentru a evita dezastrul climatic: Acționați acum sau va fi prea târziu!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ţărilor bogate să accelereze trecerea la emisii „nete zero”, după ce o nouă evaluare a oamenilor de ştiinţă avertizează că nu mai este timp de pierdut în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice.

Grupul Interguvernamental de experţi pentru schimbări climatice (IPCC sau GIEC, în prescurtarea internaţională din limba franceză), format din cei mai importanţi oameni de ştiinţă din lume, a prezentat luni partea finală a celui de-al şaselea raport de evaluare, relatează BBC şi The Guardian.

Oamenii de ştiinţă au lansat un "ultim avertisment" cu privire la criza climatică, în condiţiile în care creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră împinge lumea în pragul unor daune irevocabile pe care doar o acţiune rapidă şi drastică le poate evita.

ADVERTISING

Sute de oameni de ştiinţă au avut nevoie de opt ani pentru a compila această analiză cuprinzătoare a cunoştinţelor umane privind criza climatică. Raportul are mii de pagini, dar se rezumă la un singur mesaj: acţionaţi acum, altfel va fi prea târziu.

Şeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că noul raport privind schimbările climatice este un "ghid de supravieţuire pentru omenire".

Potrivit raportului, energia curată şi tehnologia pot fi exploatate pentru a evita dezastrul climatic în creştere. Însă, în cadrul unei întâlniri organizate în Elveţia pentru a conveni asupra concluziilor lor, oamenii de ştiinţă din domeniul climei au avertizat că un obiectiv-cheie privind temperatura globală va fi, probabil, ratat.

ADVERTISING

Raportul lor prezintă modul în care reducerea rapidă a consumului de combustibili fosili poate evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Planurile de reducere a emisiilor la zero ar trebui devansate cu 10 ani

Ca răspuns la aceste concluzii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că toate ţările ar trebui să îşi devanseze planurile de reducere netă a emisiilor la zero cu un deceniu. Aceste obiective ar trebui să reducă rapid emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc atmosfera planetei.

"Liderii ţărilor dezvoltate trebuie să se angajeze să ajungă la un nivel net zero cât mai aproape de 2040, limită pe care ar trebui să şi-o propună cu toţii să o respecte", a spus el într-un comunicat. De asemenea, Guterres face apel la ţări precum India şi China, care au anunţat planuri net zero pentru perioada de după 2050, să încerce să le devanseze şi ele cu un deceniu.

ADVERTISING

Guvernele au convenit anterior să acţioneze pentru a evita creşterea temperaturii globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius. Dar lumea s-a încălzit deja cu 1,1 grade Celsius, iar acum experţii spun că este posibil să depăşească 1,5 grade C în anii 2030.

Vor fi inundații în fiecare an

Fenomenele meteorologice extreme cauzate de degradarea climei au dus la creşterea numărului de decese cauzate de intensificarea valurilor de căldură în toate regiunile, la milioane de vieţi şi case distruse de secete şi inundaţii, la milioane de oameni care se confruntă cu foametea şi la "pierderi din ce în ce mai ireversibile" în ecosisteme vitale.

Conform IPCC, peste 3 miliarde de oameni trăiesc deja în zone "extrem de vulnerabile" la schimbările climatice, iar jumătate din populaţia globului se confruntă în prezent cu o penurie severă de apă cel puţin o parte a anului.

Raportul a avertizat că, în multe zone, s-a ajuns deja la limita la care oamenii se mai pot adapta la aceste schimbări severe, iar fenomenele meteorologice extreme "determină tot mai multe deplasări" de persoane în Africa, Asia, America de Nord, Centrală şi de Sud şi în Pacificul de Sud.

Până în 2100, se preconizează că inundaţiile extreme de coastă, care înainte se produceau o dată la un secol, vor avea loc cel puţin o dată pe an în jumătate din locurile din lume unde au fost măsurate mareele.

Concentraţiile de CO2 din atmosferă, gaz care provoacă încălzirea, au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 2 milioane de ani. Lumea este acum mai caldă decât oricând în ultimii 125.000 de ani - şi probabil că se va încălzi şi mai mult în următorul deceniu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇