Ministerul Sănătăţii: Sute de litri de dezinfectanţi au fost retraşi din spitale

Peste 400 de litri de dezinfectanţi de mâini şi de suprafeţe au fost retraşi din unităţile sanitare în perioada martie 2020 – mai 2021.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut Inspecției Sanitare de Stat să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare.

"Din cantitatea totală de 24.144 litri şi 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retraşi de la utilizare din unităţi sanitare (1,7%)", , informează Ministerul Sănătăţii.

Informaţiile centralizate până în prezent sunt următoarele:

* Bacău: Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri:
- 45 de litri de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău - Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero - produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 şi etichetare greşită;
- 200 de litri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău - Dezinfectant Efekt Bactisept - nu are arie de aplicare în unităţi sanitare.

Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare sunt:
- Apesin Handactive F - Germania;
- Pliwa Decontamed - Austria;
- Desogen Aero - România, judeţul Ilfov;
- Dezifectant Efekt Bactsept - România, judeţul Bacău.

* Ilfov: Inspectorii sanitari din cadrul DSP Ilfov au retras de la utilizare 1,2 litri:
- 1,2 litri de la Centrul de Îngrijiri Paliative "Sfânta Irina" - produs biocid Incidin Liquid (producător Germania) - deficienţe de etichetare.

* Neamţ: Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamţ au retras de la utilizare 2,5 litri:
- 2,5 litri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ - produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară). Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecţie în tuneluri.

* Sălaj: Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 de litri:
- 161 litri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău - produs biocid Bioxeco 5S - eticheta nu era tradusă în limba română şi nu avea toate elementele de identificate impuse de legislaţia naţională.

Desogen Aero şi Dezifectant Efekt Bactisept sunt produse biocide cu autorizaţie temporară emisă de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".

Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, menţionează Ministerul Sănătăţii.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!