Mătasea produsă de viermi și de păianjeni, folosită cu succes pentru regenerarea nervilor

Mătasea produsă de viermi și de păianjeni, folosită cu succes pentru regenerarea nervilor

În cadrul unui experiment recent, oamenii de știință au folosit mătasea de păianjen, dar și pe cea produsă de viermii de mătase pentru a regenera nervii secționați.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Advanced Healthcare Materials și ar putea duce la un avans semnificativ în opțiunile terapeutice când vine vorba despre reconstrucția nervilor periferici.

În căutarea unor opțiuni terapeutice îmbunătățite pentru leziunile nervoase, echipa condusă de Christine Radtke, din cadrul Departamentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Estetică de la MedUni Viena, a produs, în colaborare cu cercetători de la Oxford, conducte nervoase din două tipuri de mătase. Unul, provenind de la viermii de mătase, a fost folosit pentru realizarea unor tuburi, în timp ce mătasea de la păianjeni a fost utiliată pentru umplerea acestora.

ADVERTISING

Funcția acestora a fost investigată pe un model animal, în laborator. Nervii secționați s-au adaptat la noile conducte de ghidare și au crescut de-a lungul firelor de mătase pe toată distanța leziunilor, până când terminațiile nervoase secționate au fost reconectate cu succes, în mare parte dintre cazuri, după cum se arată într-un raport publicat pe site-ul Universității MedUni Viena.

"În cadrul studiului, am reușit să reparăm nervii și am putut să analizăm în detaliu componentele procesului de vindecare", a declarat unul dintre autorii studiului, Lorenz Semmler, de la universitatea menționată.

ADVERTISING

Cercetătorii au demonstrat că celulele esențiale pentru regenerarea nervilor aderă la ambele tipuri de mătase, ceea ce reprezintă o condiție obligatorie pentru ca regenerarea să aibă loc.

"Studiul nostru reprezintă un pas important în neuroștiința regenerativă", a declarat și Christine Radtke, care a condus cercetarea, înainte de viitoarele teste clinice care vor confirma rezultatele actuale.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇