O intervenție în premieră promite să revoluționeze transplanturile. Medicii au reușit să țină un ficat în viață trei zile, în afara corpului, timp în care au tratat o tumoare și o infecție bacteriană, după care au transplantat cu succes organul unui pacient uman.
Cât timp a stat în afara corpului, ficatul a fost expus unor temperaturi mai mari de 0 grade Celsius. Concret, ficatul a fost ţinut în viaţă printr-o tehnică numită perfuzie normotermică ex situ. Asta presupune ca organul să stea într-un mediu steril, la o temperatură de 37 de grade Celsius, adică temperatura normală a corpului.
Organul are parte constant de lichide care imită funcţiile organismului uman, precum nutrienţi, hormoni sau sânge.
De menționat că organul fusese declarat neviabil de către centrele de transplant, din cauza tumorii și a faptului că provenea de la un pacient cu infecţie bacteriană. Fereastra de trei zile, însă, le-a permis medicilor să-l trateze, declarând ulterior ficatul drept viabil pentru transplant, relatează IFL Sience.
La un an distanţă, pacientul era complet sănătos, funcţiile ficatului erau normale, la fel ca şi calitatea vieţii.
Un astfel de rezultat arată că, în viitor, ar putea creşte numărul organelor viabile pentru transplant.
"Succesul transplantului de ficat din ultimii 30 de ani a dus la o criză mondială de organe. Lipsa unor organe viabile constituie cel mai important factor care limitează succesul transplanturilor. Succesul acestei operaţiuni deschide noi orizonturi în cercetarea clinică şi promite extinderea ferestrei de timp de la prelevare la transplant până la 10 zile", a transmis echipa de cercetători condusă de chirurgul Pierre-Alain Clavien, de la Spitalul Universitar din Zurich.
În 2020, cercetătorii din Zurich au demonstrat eficienţa acestei tehnici ţinând în viaţă un ficat timp de şapte zile în afara corpului, scrie și Science Alert.