O echipă de cercetători din Austria a reușit să printeze 3D roboți moi (soft robots) folosind ca materie primă, pe post de „cerneală”, gelatină și zahăr.
Roboții moi sunt numiți astfel pentru că sunt realizați din materiale moi și biodegradabile, în loc de plastic, metal sau fibră de carbon, în cazul imprimantelor 3D, iar oamenii de știință speră să-i poată folosi curând în medicină.
Aceștia ar putea să „înoate” prin corpul uman pentru a livra tratamente sau pentru a repara țesuturi, însă au existat mereu două probleme: cei făcuți din materiale care nu sunt biodegradabile ar fi greu de recuperat sau eliminat din corp, în vreme ce roboții făcuți din materiale biodegradabile, care s-ar descompune în organism, nu rezistă destul de mult pentru a-și îndeplini sarcina, se înmoaie și se dizolvă prea repede.
Ei bine, acest biogel pe bază de gelatină și zahăr inventat în Austria rezistă mult mai bine la înmuiere și poate fi utilizat pe post de materie primă în imprimantele 3D, iar de aici posibilitățile devin nelimitate, potrivit TechXplore.com. În plus, acesta poate fi reciclat de până la 5 ori, deci este și convenabil.
Reușita aparține cercetătorilor de la Universitatea Johannes Kepler din Linz și a fost consemnată în revista de Science Robotics.
Studiul este unul foarte complex și poate fi consultat în publicațiile de specialitate, însă noi doar vă semnalăm că s-a făcut și acest pas așteptat de comunitatea științifică de ani de zile și care deschide drumul pentru o mulțime de aplicații utile în viața de zi cu zi.