Importanța inovației în medicină: activarea propriului sistem imunitar în terapiile celulare - Interviu cu dr. Marius Geantă

Importanța inovației în medicină: activarea propriului sistem imunitar în terapiile celulare - Interviu cu dr. Marius Geantă

Sănătatea este un domeniu în continuă schimbare, iar inovațiile transformă medicina într-un ritm remarcabil. Terapiile celulare CAR T sunt tot mai des vehiculate în ultima perioadă ca soluții inovatoare pentru terapia anumitor tipuri de cancer, explică în interviul de mai jor dr. Marius Geantă, de la Centrul de Inovație în Medicină.

Cum acționează imuno-oncologia?

În fiecare zi, în corpul nostru se produc sute de celule canceroase. Din fericire, puțini oameni ajung să sufere de cancer, în final, pentru că aceste celule, pe măsură ce se produc, sunt recunoscute de sistemul imun al organismului, distruse și apoi eliminate.

Apariția cancerului este, așadar, rezultatul dezechilibrării balanței dintre producerea de celule anormale (ca urmare a erorilor biologice apărute natural în cursul procesului de multiplicare) și activitatea sistemului imun. În momentul în care sistemul imun, din diverse motive, nu mai funcționează la parametri maximali și nu mai reușește să recunoască, să elimine și să distrugă celulele canceroase, apare riscul ca o persoană să dezvolte o formă de cancer.

ADVERTISING

Imuno-oncologia este disciplina care își propune (și, în multe tipuri de cancer, deja reușește) să trezească, să reactiveze sistemul imun al organismului și să-l determine să lupte eficient împotriva cancerului. Sunt mai multe tipuri de terapii care fac parte din categoria imunoterapiilor, de la așa-numiții inhibitori ai punctelor de control la terapiile celulare.

Care sunt terapiile imuno-oncologice și ce aduc în plus?

În mod tradițional, tratamentele pentru cancer sunt chirurgicale (pentru formele incipiente de boală), radioterapie, terapii medicamentoase sistemice clasice (terapii hormonale, chimioterapie), terapii țintite sau imunoterapii. Imunoterapiile, spre deosebire de celelalte medicamente folosite în tratamentul cancerului, acționează nu asupra celulelor canceroase, ci asupra sistemului imun, pe care îl activează cu scopul de a reîncepe să lupte eficient împotriva cancerului.

ADVERTISING

Cum acționează terapiile celulare și ce este diferit față de alte tratamente?

Terapiile celulare sunt complet diferite atât de celelalte imunoterapii dezvoltate până acum, cât și de tratamentele pentru cancer, în general. Terapiile celulare reprezintă cel mai înalt grad de personalizare posibil, fiind simultan imunoterapii, terapii celulare și terapii genice.

Terapiile celulare se bazează pe celulele proprii ale sistemului imun al unui bolnav de cancer, care sunt extrase din sânge, apoi sunt transportate într-un laborator specializat unde sunt modificate genetic pentru a redeveni active și a lupta împotriva cancerului, după care celulele modificate genetic sunt administrate pacientului într-o infuzie unică, într-un centru specializat. Așadar, spre deosebire de celelalte medicamente pentru cancer, terapiile celulare se administrează o singură dată, într-o perfuzie unică.

ADVERTISING

Care sunt beneficiile pentru pacient? *supraviețuire, calitatea vieții

Terapiile celulare aprobate până acum în Uniunea Europeană se adresează unor cancere hematologice la copii și la adulți, și unor situații medicale în care nu există alte soluții terapeutice, iar pacienții, în lipsa accesului la terapiile celulare, ar fi condamnați la moarte.

Studiile clinice care au dus la înregistrarea terapiilor celulare în Uniunea Europeană până acum indică rate foarte crescute de remisiune a bolii, în funcție de tipul cancerului. Din acest punct de vedere, este deja de notorietate povestea primului pacient tratat în 2012 cu o terapie celulară, Emily Whitehead, care la 9 ani de la acel moment nu mai prezintă nicio urmă a bolii. Din punct de vedere al calității vieții, aceasta este considerabil îmbunătățită la pacienții care răspund favorabil la terapiile celulare - persoanele, cum este și cazul lui Emily Whitehead - pot să aibă o viață normală, cu beneficii la nivel individual, pentru familie, societate și economie.

Profilul reacțiilor adverse este diferit și asociat în general cu momentul administrării, de aceea este nevoie ca acest act medical să aibă loc într-un centru specializat și să fie supervizat de o echipa multidisciplinară.

Pot terapiile celulare să înlocuiască tratamentele convenționale?

Terapiile celulare deschid o nouă eră în medicină și sunt rezervate, în acest moment, acelor situații medicale, precum formele avansate de cancer, pentru care nu există alternative de tratament. Sunt câteva sute de terapii celulare în diverse faze de studii clinice, în acest moment, pentru diferite tipuri de cancer (cancere de sânge, dar și tumori solide), fiind de așteptat ca o parte dintre acestea să fie autorizate în anii următori în Uniunea Europeană.

Care sunt centrele din România în care se aplică imuno terapii?

Institutul Clinic Fundeni va fi probabil primul centru din România unde se vor administra terapiile celulare. Având în vedere complexitatea științifică și logistică asociate terapiilor celulare, este evident că acestea trebuie administrate în centre înalt specializate, care au atât departamentele necesare, cât și personalul medical aferent echipei multidisciplinare care se îngrijește de pacientul cu cancer tratat cu o terapie celulară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇