EMA își menține punctul de vedere cu privire la beneficiile AstraZeneca

EMA își menține punctul de vedere cu privire la beneficiile AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) își menține punctul de vedere că beneficiile vaccinului antiCovid de la AstraZeneca depășesc riscurile, dar anunță că va comunica mai multe marți cu privire la analizele realizate de comisia de farmacovigilență a agenției, urmând ca joi să formuleze o concluzie finală.

”Câteva autorități responsabile cu campaniile de vaccinare din UE au oprit temporar vaccinarea cu vaccinul antiCovid AstraZeneca. Este o măsură de precauție luată în lumina situației din țările respective până când Autoritatea Europeană a Medicamentului investighează câteva evenimente trombotice apărute la oameni care au primit acest vaccin”, își începe comunicatul EMA.

ADVERTISING

”Apariția de cheaguri de sânge s-a petrecut la un număr foarte mic de oameni care au primit vaccinul. Mii de oameni ce confruntă cu astfel de probleme anual în UE din diferite motive. Numărul de evenimente tromboembolice per total nu pare să fie mai mare decât la nivelul populației generale.

EMA colaborează îndeaproape cu compania, cu experți în hematologie și alte autorități sanitare, inclusiv MHRA din Marea Britanie, o instituție care are experiența administrării a 11 milioane de doze din acest vaccin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Investigațiile EMA nu au contenit în weekend și vor continua în următoarele zile cu analize riguroase asupra tuturor datelor legate de evenimente tromboembolice.

Experții analizează în detaliu toate datele disponibile în ceea ce privește cazurile specifice pentru a determina dacă vaccinul ar fi contribuit la apariția lor sau dacă ar fi putut fi din alte cauze.

Comisia de siguranță EMA, PRAC, va oferi o evaluare marți și, de asemenea, a solicitat o întâlnire extraordinară pentru joi, 18 martie, pentru a concluziona asupra informațiilor adunate și pentru a decide dacă sunt necesare noi acțiuni.

Pandemia de COVID-19 este o criză globală cu impact devastator asupra sănătății, economiei și societății și care continuă să fie o povară asupra sistemelor de sănătate din UE.

ADVERTISING

Vaccinurile anti-covid îi protejează pe oameni de la îmbolnăvire gravă, mai ales pe lucrătorii din domeniul sănătății și popilația vulnerabilă, precum vârstnicii sau cei cu boli grave.

Deși investigațiile se află încă în derulare, EMA își păstrează punctul de vedere, și anume că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenția Covid-19, care vine cu riscul asociat de spitalizare și deces, depășesc riscurile efectelor secundare.

EMA va continua să comunice. Între timp, oricine a primit vaccinul și are îngrijorări ar trebui să contacteze un medic. Este important ca oricine suspectează ca are un efect secundar de la vaccinare să raporteze asta autorităților locale sau unui medic care îi poate ajuta să faca asta.

Evaluarea evenimentelor tromboembolice asociate vaccinării cu AstraZeneca se desfășoară într-un ritm accelerat, ce poartă denumirea ”safety signal”. Aceasta este realizată de comisia Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) si, odată finalizată, PPRAC va face toate recomandările necesare pentru minimizarea riscurilor și protejarea sănătății paciențior”, se arată în comunicatul EMA.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇