Și Olanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca UPDATE A raportat 10 cazuri de posibile tromboze

Și Olanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> A raportat 10 cazuri de posibile tromboze

Olanda a suspendat duminică utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva coronavirusului ca măsură de precauţie, până la 28 martie inclusiv, după ce s-au raportat „posibile efecte secundare” în Danemarca şi Norvegia, fără o legătură dovedită în acest stadiu.

„Pe baza noilor informaţii, Autoritatea olandeză pentru medicamente a recomandat, ca măsură de precauţie şi în aşteptarea unei anchete mai aprofundate, să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca” împotriva COVID-19, a informat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

ADVERTISING

10 cazuri de posibile tromboze

Olanda a raportat 10 cazuri de efecte adverse grave după inocularea cu vaccinul produs de AstraZeneca, a declarat luni un centru olandez pentru controlul utilizării medicamentelor, relatează Reuters.

Pharmacovigilance Centre Lareb a anunţat într-un comunicat că 10 cazuri de efecte secundare raportate în Olanda au inclus cazuri de posibile tromboze sau embolii, însă niciunul dintre acestea nu a inclus un număr redus de trombocite, aşa cum s-a raportat în Danemarca şi Norvegia.

ADVERTISING

Ce spune Ministerul olandez al Sănătății

Ministerul olandez al Sănătăţii a declarat că speră să reia vaccinarea cu AstraZeneca în câteva săptămâni, afirmând că suspendarea reprezintă doar o "pauză" luată ca măsură de precauţie.

"Sper că (suspendarea nu va dura) mai mult de câteva săptămâni, pentru că avem nevoie de vaccinuri pentru a putea lăsa în urmă această perioadă urâtă", a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, luni dimineaţă.

Suspendarea AstraZeneca

Mai multe ţări europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca sau a unor loturi cu acest vaccin, în urma semnalării mai multor cazuri de tromboze care au survenit în zilele următoare inoculării, notează AFP.

ADVERTISING

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că a încheiat, duminică, o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇