OMS, după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: Nu există motive de a nu folosi serul

OMS, după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: Nu există motive de a nu folosi serul

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că ‘nu există vreun motiv pentru a nu utiliza’ vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa.

‘Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca’, ‘nu există vreun motiv de a nu-l utiliza’, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei, informează AFP.

Danemarca, Norvegia şi Islanda au anunţat joi că suspendă inocularea vaccinului de la AstraZeneca, invocând principiul 'precauţiei'. Bulgaria le-a urmat vineri exemplul.

ADVERTISING

Nouă țări au suspendat complet sau parțial vaccinarea cu AstraZeneca

Agenţia daneză de sănătate, prima care a anunţat această decizie, a invocat prudenţa în faţa unor unor 'cazuri grave de formare de cheaguri de sânge (trombi) la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca', chiar dacă 'la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge'.

Austria anunţase luni că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei asistente medicale de 49 de ani din cauza unor 'grave tulburări de coagulare' la câteva zile după primirea vaccinului.

ADVERTISING

Laboratorul anglo-suedez şi guvernul de la Londra au reacţionat joi pentru a apăra un vaccin 'sigur' şi 'eficace'.

Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

'Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete', a subliniat ea.

'Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza', a adăugat Margaret Harris.

ADVERTISING

Iată detalii despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇