Nouă țări au suspendat complet sau parțial vaccinarea cu AstraZeneca

Nouă țări au suspendat complet sau parțial vaccinarea cu AstraZeneca

Nouă țări au suspendat vaccinarea cu serul antiCovid dezvoltat de AstraZeneca/ Oxford. Unele complet, altele doar cu doze dintr-un anumit lot.

Este vorba despre Danemarca, Italia, Norvegia, Islanda, Austria, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg.

Norvegia a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, după ce Danemarca a luat o decizie similară. Și Islanda a suspendat complet imunizarea cu acest ser.

Danemarca a oprit temporar utilizarea vaccinului antiCovid produs de AstraZeneca, după ce mai multe persoane au înregistrat reacții adverse grave, care nu se știe însă dacă pot fi puse pe seama serului primit.

ADVERTISING

Iată detalii aici - Danemarca a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Apoi, și autorităţile sanitare norvegiene au anunţat joi că suspendă ”din precauţie” vaccinarea cu serul antiCOVID AstraZeneca-Oxford, urmând exemplul Danemarcei.

”Facem o pauză în Norvegia în vaccinarea cu AstraZeneca”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, un oficial de rang înalt de la Institutul Naţional norvegian de Sănătate Publică, Geir Bukholm, conform News.ro.

”Aşteptăm informaţii, pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare (cu AstraZeneca-Oxford) şi cheaguri de sânge”, a anunţat el.

În schimb, Austria a anunţat, luni, că a oprit administrarea unui lot de vaccin produs de AstraZeneca, după ce o infirmieră în vârstă de 49 de ani a murit din cauza unor ”grave tulburări de coagulare” a sângelui, la câteva zile după ce a fost vaccinată.

ADVERTISING

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a afirmat însă că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca şi moartea infirmierei.

Totodată, marți, alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, au anunțat că suspendă vaccinările cu doze din acest lot.

Joi, și Italia a anunțat că suspendă vaccinările cu doze din lotul respectiv.

Potrivit EMA, 17 state membre ale UE au primit doze din lotul respectiv.

EMA investighează

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat joi agenţiei EFE că studiază în prezent semnalările primite din mai multe state ale UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

ADVERTISING

În plus, ar putea emite ''astăzi sau mâine'' o recomandare privind utilizarea acestui vaccin.

Autorităţile olandeze au anunţat în aceeaşi zi un caz de tromboză în urma unei injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, dar nu este vorba despre un caz grav care să necesite spitalizare, conform Agerpres.

Totuşi, agenţia europeană afirmă că ''în prezent nu există indicii că vaccinarea a provocat aceste afecţiuni, care nu sunt descrise ca efecte secundare ale acestui vaccin'', şi nici nu au fost detectate cazuri similare în testele clinice desfăşurate de AstraZeneca, prin urmare consideră puţin probabilă o deficienţă de calitate a lotului respectiv, pe care îl analizează în continuare.

Între timp, guvernul britanic a reacţionat afirmând că el consideră ''sigur şi eficace'' vaccinul AstraZeneca, asigurând că acesta va continua să fie folosit în Marea Britanie. Această ţară a vaccinat până în prezent peste 22 de milioane de persoane cel puţin cu prima doză, Pfizer/BioNTech sau AstraZeneca.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇