Agenţia Europeană a Medicamentului: Nu există ”niciun indiciu” că vaccinul AstraZeneca ar fi cauzat moartea unei infirmiere în Austria

Agenţia Europeană a Medicamentului: Nu există ”niciun indiciu” că vaccinul AstraZeneca ar fi cauzat moartea unei infirmiere în Austria

O anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca şi moartea unei infirmiere austriece vaccinată cu acest ser, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Austria a anunţat, luni, că a încetat să administreze un lot de vaccin produs de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, după decesul unei infirmiere în vârstă de 49 de ani, care a murit din cauza unor ”grave tulburări de coagulare” a sângelui, la câteva zile după ce a fost vaccinată.

Una dintre colegele sale, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu o doză din acelaşi lot, a suferit o embolie pulmonară, însă în prezent aceasta se recuperează, relatează AFP.

ADVERTISING

Alte două cazuri de ”evenimente tromboembolice au fost semnalate” în urma unor inoculări cu vaccin din acelaşi lot, a anunţat EMA.

Cu toate acestea, ”nu există, la ora actuală, niciun indiciu care să arate că vaccinul a avut aceste consecinţe, care nu fac parte dintre efectele secundare înregistrate ale acestui vaccin”, a anunţat miercuri EMA.

Patru țări au suspendat vaccinarea cu acel lot

Alte patru ţări - Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg - au suspendat, ulterior, vaccinări cu doze ce provin din acest lot AstraZeneca, livrat în 17 state UE şi din care fac parte un milion de vaccinuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”În pofida faptului că un defect de calitate este considerat puţin probabil în acest stadiu, calitatea lotului face obiectul unei anchete”, anunţă EMA.

De la începutul campaniilor de vaccinare împotriva noului coronavirus s-au raportat decese ale unor persoane după ce au fost vaccinate în mai multe ţări.

Aceste morţi - puţine - sunt examinate îndeaproape şi nu sunt, pentru moment, atribuite vaccinului împotriva covid-19.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇