Germania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca UPDATE Italia, Franța, Spania și Slovenia și Portugalia au luat aceeași decizie

Germania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Italia, Franța, Spania și Slovenia și Portugalia au luat aceeași decizie

Guvernul german a anunțat luni că suspendă vaccinarea cu AstraZeneca până când va fi lămurită chestiunea riscului de a produce cheaguri de sânge.

Ministerul Sănătății a precizat că la acest moment e vorba doar de o măsură de precauție pe care au luat-o și multe alte țări europene.

”Este de datoria Agenției Europene a Medicamentului să decidă dacă suspiciunile vor afecta cumva autorizarea vaccinului”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății, potrivit ABC News.

ADVERTISING

În documentul citat se vorbește de cazuri de tromboze ale vaselor de sânge din creier, însă nu sunt date detalii despre câte incidente este vorba și de unde erau mai exact pacienții.

Decizia de azi vine la doar câteva zile după ce ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, critica suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în alte state europene, spunând că ”din ceea ce ştim până acum, beneficiul este mult mai mare decât riscul".

UPDATE: Și Italia și Franța au anunțat că suspendă vaccinarea cu AstraZeneca.

Agenţia Italiană a Medicamentului (AIFA) a precizat că măsura este una de precauție și că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin și cazurile de tromboze ale vaselor de sânge din creier, scrie La Repubblica.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că autoritățile franceze au decis să suspende vaccinarea cu AstraZeneca cel puțin până marți după-amiază, când Agenția Europeană a Medicamentului va emite recomandarea sa asupra vaccinului, potrivit StarTribune.

UPDATE: Și Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul unei reuniuni de urgenţă convocate luni.

UPDATE: La rândul său, Slovenia a anunțat că suspendă vaccinările antiCovid cu AstraZeneca „ca măsură de precauție”.

„Nu există expertiză medicală care să justifice această oprire, dar este o măsură preventivă în așteptarea unui aviz din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA)”, a declarat ministrul Sănătății Janez Poklukar.

ADVERTISING

UPDATE: Și Portugalia a decis să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca. Directorul general al Sănătăţii, Graça Freitas, a spus că decizia a fost luată "ca măsură de precauţie", în aşteptarea instrucţiunilor din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Germania, prima țară care impus restricția de vârstă

Pe de altă parte, Germania a fost prima țară care a impus restricție de vârstă în cazul vaccinării cu AstraZeneca, decizie ce a fost urmată și de alte țări, inclusiv de România.

La începutul lunii martie, când deja acumulase stocuri de vaccinuri ce riscau chiar să expire, Germania a decis să renunțe la restricție și să permită și vaccinarea personelor de la 65 de ani în sus.

Până acum au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria, Irlanda și Olanda. România, ca și Italia, a suspendat săptămâna trecută doar anumite loturi.

Italia a suspendat duminică un nou lot despre care s-a aflat că a fost folosit și în România, dar oficialii de la București le-au transmis românilor că nu au niciun motiv de îngrijorare.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇