Oficialii confirmă că cel mai recent lot de vaccin AstraZeneca suspendat în Italia e folosit și în România: Nu exista motive de îngrijorare

Oficialii confirmă că cel mai recent lot de vaccin AstraZeneca suspendat în Italia e folosit și în România: Nu exista motive de îngrijorare

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 la nivel naţional, a confirmat luni că lotul de AstraZeneca suspendat duminică în regiunea Piemont, din nordul Italiei, este folosit și în România.

”Avem și noi acest lot în România. Ce pot să vă spun e că avem nevoie de mai multe detalii.

Nu înțeleg de ce s-a luat decizia doar într-o anumită regiune a Italiei. În înțelegerea mea, când e suspiciune pe un lot, se sistează vaccinarea cu acel lot la nivel național”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

ADVERTISING

Medicul a adăugat că astăzi are loc o ședință extraordinară la nivel european pentru a fi discutate noile informații despre vaccinul AstraZeneca și după aceasta va fi mai clar ce cale e de urmat și pentru România.

Ulterior, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a fost întrebat de jurnaliști pe acest subiect.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a fost mult mai relaxat în răspunsuri și le-a transmis românilor că nu au niciun motiv de îngrijorare, fără a spune pe ce își bazează afirmația.

”Cel mai important lucru e că nu trebuie să fie motive de îngrijoare. Sunt evenimente care s-au suprapus, însă fără o relație clară de cauzalitate”, a spus Baciu, deși autoritățile italiene tocmai de aceea au decis suspendarea, până va fi stabilit că această cauzalitate poate fi exclusă.

ADVERTISING

Tot mai multe țări suspendă provizoriu vaccinarea cu AstraZeneca. Compania spune că problema cheagurilor nu-i poate fi imputată

Amintim că, duminică, regiunea Piemont din nordul Italiei a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului din lotul ABV5811, după decesul unui profesor vaccinat cu o zi în urmă.

”Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent, nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19”, a declarat şeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, fără alte detalii privind decesul profesorului.

SpotMedia.ro v-a informat încă de duminică seară că lotul respectiv a fost folosit și în România, informația fiind astăzi confirmată de autorități.

Într-o declarție remisă duminică seară, Compania AstraZeneca a anunțat că din 17 milioane de persoane vaccinate niciuna nu a prezentat risc crescut de tromboze în urma imunizării.

Până acum, au luat decizia de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria, Irlanda și Olanda. România, ca și Italia, a suspendat săptămâna trecută doar anumite loturi.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇