Încă un lot de AstraZeneca a fost suspendat în Italia, după moartea unui profesor. UPDATE Lotul a fost folosit și în România

Încă un lot de AstraZeneca a fost suspendat în Italia, după moartea unui profesor. <span style="color:#ff0000;font-size:100%;">UPDATE</span> Lotul a fost folosit și în România

Regiunea Piemont, din nordul Italiei, a decis duminică, inițial, suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, după decesul unui profesor vaccinat cu o zi în urmă, relatează AFP şi Reuters.

La scurt timp, însă, s-a anunțat că doar lotul de vaccin a fost retras și imunizarea continuă.

Decizia, ce urmează altora similare luate în unele ţări europene, este o măsură preventivă în aşteptarea rezultatelor analizelor privind lotul de vaccinuri respectiv şi a unei eventuale legături cu decesul semnalat.

''Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19'', a declarat şeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, fără alte detalii privind decesul profesorului.

Lotul retras de italieni, folosit și în România

Nu este precizat oficial care e lotul cu probleme, însă un ziar italian a anunțat că ar fi vorba de lotul ABV5811. Informația a fost confirmată pentru Reuters și de o sursă guvernamentală.

Dacă se va confirma oficial că acesta este lotul retras, e posibil să vedem o mișcare similară și în România.

Un cititor SpotMedia.ro ne-a transmis că s-a vaccinat pe 7 martie și că pe adeverință este trecut acest lot.

Foto: cititor Spot

Italia a suspendat și joi un lot care ajunsese și în România

Italia a oprit joi administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia care au fost vaccinaţi recent cu acest ser. Agenţia italiană pentru medicamente (AIFA) a declarat că oprirea vaccinării cu seruri din acel lot este o măsură de precauţie şi că nu a fost stabilită vreo legătură între vaccin şi eventualele ''efecte adverse serioase''.

Austria suspendase anterior şi ea administrarea vaccinurilor dintr-un lot diferit produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).

Între timp, în urma unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria şi Irlanda.

Dar Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ''continuarea administrării'' vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatărilor instituţiei europene numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇