AstraZeneca spune că nu a găsit dovezi că vaccinul cauzează cheaguri de sânge, după 17 milioane de oameni imunizați

AstraZeneca spune că nu a găsit dovezi că vaccinul cauzează cheaguri de sânge, după 17 milioane de oameni imunizați

Compania AstraZeneca a emis duminică o declarație publică în care anunță că din 17 milioane de persoane vaccinate niciuna nu a prezentat risc crescut de tromboze în urma imunizării.

”Ne-am uitat cu atenție peste datele de la peste 17 milioane de oameni vaccinați în țările Uniunii Europene și Marea Britanie cu vaccinul AstraZeneca și nu am găsit nicio dovadă că există risc crescut de embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie, în niciun grup fie el definit de vârstă, gen sau lotul de vaccin folosit”, este declarația AstraZeneca, potrivit Reuters.

ADVERTISING

Compania spune că atât ea, cât și autoritățile de sănătate publică din Europa fac teste suplimentare și până acum nu au fost găsite cauze de îngrijorare.

Totodată, până acum nu a fost găsită nicio diferență de calitate între loturile de vaccin distribuite în Europa și cele care au ajuns în alte părți ale lumii.

Încă un lot suspendat în Italia e folosit și în România

Italia a retras duminică un nou lot de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca, ca măsură preventivă după moartea unui profesor. Lotul respectiv a fost folosit și în România, dar autoritățile de la București încă n-au făsut vreun anunț în acest sens.

ADVERTISING

Totodată, de joi încoace mai multe țări au suspendat fie loturi, fie întreaga vaccinare cu serul AstraZeneca, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge. Există cazuri de deces, fără a fi însă stabilită legătura clară cu vaccinarea, în Italia, Austria sau Norvegia. Și Danemarca, Islanda, Bulgaria și Irlanda au suspendat până acum total vaccinarea cu AstraZeneca, până se lămurește situația.

Dar Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatărilor instituţiei europene numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇