Belgia suspendă vaccinarea cu Johnson & Johnson pentru cei sub 41 de ani, după decesul unei femei

Belgia suspendă vaccinarea cu Johnson & Johnson pentru cei sub 41 de ani, după decesul unei femei

Belgia suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson pentru persoanele sub 41 de ani, în urma decesului unei femei de 37 de ani.

”Conferinţa interministerială a decis să administreze temporar vaccinul Janssen populaţiei generale de la vârsta de 41 de ani, în aşteptarea unei analize mai detaliate a raportului beneficiu-risc de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului)”, au afirmat ministrul Sănătăţii din Belgia şi şapte omologi regionali, într-un comunicat, transmite Reuters.

EMA, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, a anunţat că analizează ”primul deces raportat”, al unei femei de 37 de ani din Belgia, care a suferit de un cheag de sânge cu trombocite scăzute, o afecţiune asociată anterior cu vaccinarea.

ADVERTISING

Agenţia a adăugat că a cerut companiei americane să efectueze o serie de studii suplimentare pentru a evalua o posibilă legătură între vaccin şi cazul rar de coagulare.

J&J a afirmat că siguranţa produselor sale este preocuparea cea mai importantă şi că EMA a lăsat la latitudinea statelor membre UE să decidă cu privire la utilizarea vaccinului, ţinând seama de cât de repede s-a răspândit virusul şi dacă sunt disponibile vaccinuri alternative.

”Întrucât pandemia globală continuă să devasteze comunităţile din întreaga lume, credem că un vaccin pentru Covid-19 uşor transportabil, cu o singură doză, cu protecţie demonstrată împotriva mai multor variante, poate ajuta la protejarea sănătăţii şi siguranţei oamenilor de pretutindeni”, a afirmat compania într-un comunicat.

ADVERTISING

În UE s-au administrat peste 1,34 milioane de doze de vaccin J&J

Femeia a murit pe 21 mai, după ce a fost internată la spital cu tromboză severă şi deficit de trombocite, potrivit comunicatului ministerului belgian. Ea a fost vaccinată prin angajatorul ei, în afara campaniei oficiale de vaccinare belgiene.

Belgia a administrat până în prezent aproximativ 40.000 de vaccinuri ale J&J, 80% dintre acestea unor persoane cu vârste de peste 45 de ani, se arată în comunicat.

EMA a arătat că în UE au fost administrate peste 1,34 milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de J&J.

ADVERTISING

J&J a declarat, pe 20 aprilie, că va relua lansarea vaccinului Covid-19 în Europa, cu un avertisment pe etichetă, după ce a solicitat ţărilor, inclusiv Belgia, să întrerupă utilizarea acestuia pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilele legături între vaccin şi cazuri rare de formare a cheagurilor de sânge.

Potrivit companiei, nu s-a stabilit o relaţie cauzală clară între vaccin şi cheaguri.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇