Exclusiv Înalt oficial european: Nu cred că Lukașenko ar îndrăzni să facă ceea ce a făcut fără aprobarea lui Putin

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Înalt oficial european: Nu cred că Lukașenko ar îndrăzni să facă ceea ce a făcut fără aprobarea lui Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Forțele democratice din Belarus așteaptă sprijinul nostru și de data aceasta trebuie să li-l oferim, spune europarlamentarul polonez Robert Biedroń, președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Belarus, într-un scurt interviu acordat SpotMedia.ro.

Liderii Uniunii Europene au convenit, luni, un set de sancţiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea utilizării spaţiului aerian şi a aeroporturilor din cele 27 de state membre. Dar aceste sancțiuni sunt încă insuficiente pentru a determina regimul dictatorial de la Minsk să renunțe la privările de libertate și la crimele contra opozanților.

ADVERTISING

"Este necesară implementarea imediată a unor sancțiuni masive asupra regimului din Belarus. Dictatorul din Belarus crede că poate scăpa nepedepsit, deoarece și până acum el nu a fost pedepsit pentru crimele sale.

Avem nevoie de o reacție foarte puternică din partea Uniunii Europene", afirmă Robert Biedroń, președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Belarus.

Care sunt sancțiunile?

"Astfel, trebuie să implementăm de urgență cel de-a patrulea pachet de sancțiuni împotriva oficialilor care au participat sau au fost complici la frauda electorală și la încălcarea drepturilor omului în Belarus, inclusiv la persecuția jurnaliștilor independenți și ai blogger-ilor, precum și a companiilor care îl sponsorizează pe Lukașenko și pe regimul său.

ADVERTISING

Criza aceasta este, de asemenea, pe agenda Parlamentului European de astăzi. Va fi discutată în cadrul unei reuniuni comune a delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Belarus și a Comisiei pentru Afaceri Externe. De asemenea, am făcut apel pentru ca să fie discutată și în următoarea sesiune plenară, eventual să se adopte și o rezoluție", ne-a spus Biedroń.

De ce Lukașenko își permite să sfideze toate reacțiile occidentale. Ce urmează?

"Încă de la începutul protestelor (față de regimul Lukașenko - n.red.), Parlamentul European a cerut altor instituții UE să pună în aplicare măsuri restrictive împotriva regimului din Belarus, însă Consiliul - format din 27 de state membre, deci expresie a 27 de interese naționale - a rămas mai reticent.

ADVERTISING

Forțele democratice din Belarus așteaptă sprijinul nostru și de data aceasta trebuie să li-l oferim", răspunde europarlamentarul polonez.

E Putin implicat sau a fost și el luat prin surprindere?

"Aceasta este o provocare la scară fără precedent. Singurul scop al acestei oribile manevre a fost, în mod clar, arestarea unuia dintre pasagerii avionului, Roman Protasevici.

El este co-fondatorul și fostul redactor-șef al canalului de opoziție Nexta - care a reprezentat o sursă majoră de informații independente pentru cetățenii din Belarus – și a fost unul dintre cei care și-au ridicat vocile împotriva unui regim care are un record negativ al nerespectării drepturilor.

Condamn în termenii cei mai categorici punerea în pericol a vieților celor 171 de pasageri care se aflau la bordul acestui zbor intern al UE.

Nu cred că Lukașenko ar îndrăzni să facă ceea ce a făcut fără aprobarea lui Putin", conchide Robert Biedroń.

Citește mai multe despre acest subiect pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇