Aviaţia globală se confruntă cu cea mai mare criză politică din ultimii ani, după deturnarea avionului Ryanair de către Belarus

Aviaţia globală se confruntă cu cea mai mare criză politică din ultimii ani, după deturnarea avionului Ryanair de către Belarus

Aviaţia globală se confruntă cu cea mai mare criză politică din ultimii ani, după deturnarea unui avion Ryanair de către Belarus, sub pretextul unei alarme cu bombă, pentru a reţine un jurnalist dizident.

Evenimentul provocat indignare în Statele Unite şi Europa, transmite Reuters.

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, un fost redactor-şef al influentei publicaţii a opoziţiei Nexta, a fost arestat duminică după-amiaza, în urma unei aterizări de urgenţă pe aeroportul din Minsk a avionului Ryanair. Partenera acestuia, rusoaica Sofia Sapega, a fost arestată la rândul ei.

Unele companii aeriene europene au început imediat să evite spaţiul aerian din Belarus, un coridor cheie între vestul Europei şi Moscova şi rută folosită pentru zborurile pe distanţe lungi între vestul Europei şi Asia.

ADVERTISING

Datele de urmărire ale Flightradar24 au arătat cel puţin un zbor Ryanair care a evitat Belarusul, adăugând sute de mile călătoriei sale.

Totodată, operatorul leton airBaltic a anunţat că a decis să nu folosească spaţiul aerian al ţării ”până când situaţia nu va deveni mai clară”.

"Noi, la fel ca toate companiile aeriene europene, aşteptăm astăzi îndrumări de la autorităţile europene şi de la NATO", a declarat directorul general al Ryanair, Michael O'Leary, pentru postul irlandez de radio Newstalk.

Test crucial, din cauza tensiunilor dintre est şi vest

Alţi operatori, inclusiv transportatori chinezi şi turci, au continuat să zboare peste Belarus, care percepe taxe în euro pentru a-şi folosi spaţiul aerian.

ADVERTISING

Fiecare zbor aduce venituri Minskului echivalente cu aproximativ 500 de dolari, respectiv milioane de dolari în fiecare an, a declarat un oficial din Belarus.

Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a anunţat că a notificat cele 31 de state membre ale sale cu privire la incident, iar o sursă aeriană a declarat că agenţia a recomandat ”prudenţă” în privinţa Belarusului.

Experţii în aviaţie au declarat că un sistem de cooperare vechi de zeci de ani se confruntă acum cu un test crucial, din cauza tensiunilor dintre est şi vest.

Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (OACI) a ONU a declarat că incidentul ar fi putut încălca un tratat de aviaţie de bază: o parte a ordinii internaţionale create după cel de-al Doilea Război Mondial.

ADVERTISING

"OACI este puternic îngrijorată de aterizarea forţată a unui zbor Ryanair şi a pasagerilor acestuia, care ar putea contraveni Convenţiei de la Chicago", a afirmat organizaţia duminică.

Nicio naţiune nu poate închide spaţiul aerian al alteia

Dar experţii au avertizat că apelurile unor politicieni occidentali pentru închiderea directă a spaţiului aerian din Belarus vor întâmpina obstacole dure.

Conform regulilor globale ale aviaţiei, nici OACI, nici vreo naţiune nu pot închide spaţiul aerian al alteia, dar unele ţări, precum Statele Unite, au puterea de a le spune propriilor companii aeriene să nu zboare acolo.

Statele Unite au declarat că au convocat o reuniune a consiliului celor 36 de state al OACI, care are puterea de a investiga orice situaţie care împiedică dezvoltarea aviaţiei internaţionale.

Companiile aeriene globale au solicitat o anchetă, susţinută de Uniunea Europeană. Nu este însă clar cum va fi organizată o investigaţie.

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇