Cine este jurnalistul Roman Protaşevici, contestatarul preşedintelui Lukaşenko

Cine este jurnalistul Roman Protaşevici, contestatarul preşedintelui Lukaşenko

Jurnalist şi activist, Roman Protaşevici a creat Nexta, o platformă cu 1,7 milioane de urmăritori. El a părăsit Belarus în 2019, după criticile la adresa guvernului lui Alexander Lukaşenko. Protaşevici a fost deţinut la Minsk după ce fusese trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste.

Pentru cei din afara Belarusului, numele lui Roman Protașevici era necunoscut până duminică. Acum este însă comparată situaţia lui cu cea a lui Navalnîi, iar liderii mai multor state îi cer eliberarea.

La 26 de ani, Roman Protasevici a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste față de putere. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat.

Cu toate astea, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Drept urmare, Protașevici a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în Polonia în 2019, unde a cerut azil politic. În 2020 a acoperit alegerile prezidenţiale din Belarus şi, din noimebrie 2020, se află pe lista teroriştilor din Belarus.

Din martie, lucrează pentru un alt canal Telegram, ceea ce ar fi putut stârni furia lui Lukaşenko. Însă gestul extrem al lui Lukaşenko ar putea fi şi un avertisment pentru alţi jurnalişti care critică puterea de la Minsk.

”Lukaşenko îi vânează pe jurnaliştii din Belarus. Îi caută pe jurnalişti unul după altul şi a introdus Nexta pe lista organizaţiilor teroriste. Încearcă să sperie pe oricine care are o capacitate jurnalistică în Belarus şi în mod clar încearcă să îi sperie şi pe cei din afara Belarusului”, afirmă Diana Magnay, corespondent Sky News în Rusia.

Ultimele mesaje ale lui Protașevici către prieteni spun că a simţit că este urmărit la Atena, de unde decolase avionul deturnat.

"Când a auzit anunţul pilotului de avion, Protașevici a început să tremure şi a spus: mi-a fost semnată sentinţa. Voi fi omorât", a dezvăluit un martor, conform unei publicaţii din Lituania.

Avionul a plecat după 7 ore spre Vilnus, fără Protaşevici, iubita lui şi alţi 4 cetăţeni ruşi. Acum, oponentul regimului Lukaşenko riscă pedeapsa cu moartea sau cel puţin 15 ani de închisoare.

ADVERTISING

Citește mai multe despre acest subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇