Avion deturnat la Minsk: Statele Uniunii Europene vor să impună sancțiuni Belarusului

Avion deturnat la Minsk: Statele Uniunii Europene vor să impună sancțiuni Belarusului

Statele Uniunii Europene vor analiza la summitul de luni şi marţi o serie de sancţiuni împotriva regimului din Belarus, inclusiv suspendarea survolării spaţiului aerian al acestei ţări,

Asta după ce duminică autorităţile de la Minsk au forţat aterizarea unui avion al companiei Ryanair pentru a aresta un opozant aflat la bordul acestuia, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Clément Beaune a apreciat că o astfel de suspendare ''ar fi o măsură rezonabilă'', întrucât ''a fost pusă în pericol viaţa cetăţenilor europeni'' printr-un ''act de piraterie de stat care nu poate rămâne nepedepsit''.

ADVERTISING

Alte sancţiuni ar putea fi interzicerea accesului companiei aeriene naţionale a Belarusului, Belavia, pe aeroporturile din UE şi extinderea sancţiunilor împotriva unor responsabili belaruşi, circa o sută dintre aceştia fiind deja vizaţi de astfel de măsuri.

Totuşi, a adăugat ministrul francez, trebuie continuat ''un dialog politic'' cu Rusia, principala susţinătoarea a regimului din Belarus, ''pentru ca Lukaşenko să plece cât mai repede posibil''.

Context

Un opozant belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, fost redactor-şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram, a fost arestat duminică la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului.

ADVERTISING

Alte patru persoane aflate la bordul avionului au rămas la Minsk. Printre acestea se numără şi partenera lui Protasevici, Sofia Sapéga, care a fost arestată împreună cu el, potrivit universităţii unde ea este studentă.

Sofia Sapéga are cetăţenie rusă şi studiază Dreptul la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane (EHU), fondată la Minsk în 1992 şi constrânsă în anul 2004 să-şi transfere activitatea în Lituania vecină. MAE lituanian a confirmarea arestarea. Ceilalţi pasageri rămaşi la Minsk ar fi agenţi ai serviciilor de securitate belaruse.

ADVERTISING

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇