Șeful Ryanair spune că în avionul deturnat erau și agenți ai KGB-ului belorus. Regimul lui Lukașenko respinge toate acuzațiile și susține că liderii UE ”politizează incidentul”

Șeful Ryanair spune că în avionul deturnat erau și agenți ai KGB-ului belorus. Regimul lui Lukașenko respinge toate acuzațiile și susține că liderii UE ”politizează incidentul”

Apar noi detalii despre deturnarea avionului Ryanair de către regimul lui Alexandr Lukașenko. Șeful companiei aeriene vorbește clar de ”piraterie finanțată de stat” și spune că pe aeroportul din Belarus nu au rămas doar jurnalistul Roman Protasevici și partenera lui, ci și alți câțiva pasageri despre care se crede că erau agenți ai KGB-ului belorus.

Pe de altă parte, ministrul de Externe de la Minsk, Anatoly Glaz (Foto), a acuzat, într-o declarație pentru Ria Novosti, că liderii UE au politizat incidentul și au sărit să amenințe cu sancțiuni fără să aibă toate datele situației.

ADVERTISING

”Desigur, este adevărat că pasagerii acestui zbor au suferit ceva neplăceri. Dar regulile de securitate în aviație au prioritate absolută peste tot și pentru toata lumea. În acest context, acțiunile celor responsabili cu viața tuturor pasagerilor sunt complet justificate. Trebuie să privim acest incident din punct de vedere al securității, care a fost pe deplin asigurată grație eforturilor comune.

Nu există dubii că acțiunile autorităților noastre competente au fost în deplin acord cu normele internaționale. (…) Mai mult decât atât, sunt convins că vom asigura transparență completă în anchetă și, dacă este necesar, vom accepta experți și vom demonta insinuările.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este șocantă graba cu care multe țări și instituții europene au reacționat și au politizat în mod intenționat acest incident, emițând acuzații fără dovezi și lipind etichete, fără să fie o dorință vizibilă de a înțelege obiectiv situația. Au început să transmită imediat sloganurile cu sancțiuni.

Îi somăm pe cei care au decurs la acest discurs să revadă regulile privitoare la siguranța pasagerilor și să aștepte concluziile competente ale experților, singurele care au valoare în această situație”, a spus Glaz, potrivit declarației postate pe pagina de Facebook a Ministerului de Externe din Belarus.

ADVERTISING

Spioni în avionul deturnat

În același timp, Michael O'Leary, CEO-ul Ryanair, a acuzat public că este vorba de ”o deturnare comandată de stat” și că din informațiile pe care le are la bordul avionului erau și spioni beloruși.

”Încă discutăm cu echipajul de zbor, care a făcut o treabă fenomenală și a scos avionul și aproape toți pasagerii din Minsk în 6 ore”, a spus O'Leary, care a adăugat că experiența a fost una înfricoșătoare și pentru echipaj și pentru pasageri, având în vedere că toți au așteptat cu armele îndreptate înspre ei, în timp ce bagajele le erau răvășite.

”Intenția autorităților a fost să prindă un jurnalist și pe partenera sa. Credem că la bord s-au aflat și câțiva agenți KGB care au rămas în aeroport”, a adăugat șeful Ryanair, citat de The Guardian.

El a precizat că acum compania va evita să zboare deasupra Belarusului, schimbând ruta prin Polonia, și că așteaptă ajutor de la instituțiile europene despre cum să procedeze în continuare în acest incident.

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇