Avion deturnat la Minsk: Ambasadorul Belarusului, convocat la MAE. România cere de urgență o investigație internațională

Avion deturnat la Minsk: Ambasadorul Belarusului, convocat la MAE. România cere de urgență o investigație internațională

Ambasadorul belarus la București a fost convocat la Ministerul de Externe (MAE), în contextul avionului deturnat de președintele Lukașenko.

MAE a reacționat imediat în acest caz și și-a exprimat ”profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate”.

Incidentul este calatogat drept ”unul deosebit de grav”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

ADVERTISING

În plus, MAE se arată îngrijorat de arestarea jurnalistului belarus Roman Protaşevici.

Ministerul vrea, în context, demararea de urgență a unei ”investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs”.

Despre aceste lucruri vrea ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, să vorbească cu ambasadorul belarus.

De menționat este că, din dispoziția ministrului, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației.

ADVERTISING

În schimb, nu a putut afla imediat dacă în avionul deturnat se aflau și români. Motivul: dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse.

Totuși, ulterior, autoritățile din Lituania au confirmat că la bordul aeronavei nu se aflau și conaționali.

”Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român”.

ADVERTISING

Context

Un jurnalist din Belarus a fost arestat după ce regimul Lukașenko a forțat un avion al companiei Ryanair să aterizeze în capitala țării, Minsk.

Avionul efectua o cursă Atena – Vilnius. Cu puțin înainte de a ieși din spațiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o falsă alarmă cu bombă.

Este vorba despre Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, care a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care venea de la Atena.

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇