Avion deturnat la Minsk: Belarus nu o să mai aibă voie să intre în spațiul aerian european

Avion deturnat la Minsk: Belarus nu o să mai aibă voie să intre în spațiul aerian european

Liderii Uniunii Europene au convenit, luni, un set de sancţiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea utilizării spaţiului aerian şi a aeroporturilor din cele 27 de state membre.

Decizia este luată pe fondul furiei provocate de deturnarea unui avion de pasageri care zbura între două ţări membre, pentru arestarea unui jurnalist de opoziţie, transmite CNBC.

Cazul este calificat drept o ”deturnare” a cursei de duminică între Grecia şi Lituania a unui avion al operatorului irlandez Ryanair. Liderii UE au cerut eliberarea imediată a lui Roman Protasevici, un opozant cunoscut al preşedintelui belorus Alexander Lukaşenko.

ADVERTISING

Liderii europeni au mai decis să impună sancţiuni individuale împotriva oficialilor implicaţi în operaţiune. Ei au cerut Organizaţiei Internaţionale pentru Aviaţie Civilă să înceapă o investigaţie legată de această acţiune fără  precedent, descrisă de către unii oficiali drept terorism de stat.

Deciziile luate la summit vor fi puse în aplicare de îndată de procedurile legale vor permite acest lucru.

Context

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, fost redactor-şef al influentei publicaţii de opoziţie Nexta, a fost arestat duminică după-amiaza, după ce avionul în care se afla a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Minsk.

ADVERTISING

Aeronava Ryanair a fost forțată să aterizeze în urma unei alerte false cu bomba.

Partenera acestuia, rusoaica Sofia Sapega, a fost arestată la rândul ei.

Citește mai multe despre acest subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇