Iohannis, despre situația avionului deturnat în Belarus: Un caz nemaiîntâlnit. Trebuie să discutăm despre sancțiuni

Iohannis, despre situația avionului deturnat în Belarus: Un caz nemaiîntâlnit. Trebuie să discutăm despre sancțiuni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că discuţiile de la reuniunea extraordinară a Consiliului European vor viza şi deturnarea avionului în Belarus, un caz „nemaiîntâlnit”.

„Avem două teme de mare actualitate (de politică externă): evoluţia din Orientul Mijlociu, unde, se pare, că lucrurile încet, încet se liniştesc şi avem, din păcate, situaţia avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit, şi este clar că trebuie să discutăm şi să discutăm despre sancţiuni, despre investigaţii.

Vor fi discuţii destul de complicate", a spus şeful statului, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles.

Declarație de presă susținută înaintea participării la Consiliul European

Declarația vine după ce duminică autorităţile de la Minsk au forţat aterizarea unui avion al companiei Ryanair pentru a aresta un opozant aflat la bordul acestuia.

ADVERTISING

Un opozant belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, fost redactor-şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram, a fost arestat duminică la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului.

Alte patru persoane aflate la bordul avionului au rămas la Minsk. Printre acestea se numără şi partenera lui Protasevici, Sofia Sapéga, care a fost arestată împreună cu el, potrivit universităţii unde ea este studentă.

ADVERTISING

Sofia Sapéga are cetăţenie rusă şi studiază Dreptul la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane (EHU), fondată la Minsk în 1992 şi constrânsă în anul 2004 să-şi transfere activitatea în Lituania vecină. MAE lituanian a confirmarea arestarea. Ceilalţi pasageri rămaşi la Minsk ar fi agenţi ai serviciilor de securitate belaruse.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇