Contestatarul preşedintelui Lukaşenko, arestat după deturnarea unui avion, se află într-o închisoare din Minsk

Contestatarul preşedintelui Lukaşenko, arestat după deturnarea unui avion, se află într-o închisoare din Minsk

Opozantul belarus Roman Protasevici, reţinut duminică după deturnarea unui avion de linie, se află în arest preventiv într-o închisoare din Minsk, informează AFP, citând o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Interne belarus.

„Nu au existat plângeri cu privire la starea sa de sănătate din partea administraţiei”, a adăugat ea pe mesageria Telegram.

În cursul serii, mama lui Roman Protasevici a afirmat pentru media de opoziţie belaruse că fiul său ar putea fi spitalizat la Minsk din cauza unor probleme cardiace.

"Aceste informaţii sunt false", a reacţionat ministerul, care a adăugat că militantul se află în închisoarea nr.1 din centrul capitalei belaruse.

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fostul redactor-şef al influentului canal media de opoziţie Nexta, care a jucat un rol-cheie în organizarea unei mişcări de protest istorice împotriva lui Aleksandr Lukaşenko în 2020.

Duminică, el a fost arestat la Minsk, împreună cu prietena sa, Sofia Sapega, la coborârea dintr-un avion Ryanair, care asigura legătura între Atena şi Vilnius.

Avionul fusese forţat să aterizeze în urma unei alerte cu bombă, care s-a dovedit ulterior falsă.

Trăind în exil în Lituania, Roman Protasevici este urmărit în Belarus pentru "organizarea de tulburări în masă", o infracţiune pasibilă de 15 ani de închisoare.

Serviciul de securitate belarus (KGB), moştenit din perioada sovietică, l-a plasat de asemenea pe o listă cu "indivizi implicaţi în activităţi teroriste".

Potrivit opoziţiei, din cauza acestui din urmă motiv, opozantul riscă pedeapsa cu moartea în Belarus, ultima ţară din Europa în care se aplică pedeapsa capitală, notează AFP.

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇