Ce li s-a spus piloților Ryanair ca să aterizeze la Minsk. Rusia critică UE, dar are un mesaj și pentru Lukașenko

Ce li s-a spus piloților Ryanair ca să aterizeze la Minsk. Rusia critică UE, dar are un mesaj și pentru Lukașenko

Autorităţile belaruse au transmis echipajului zborului Ryanair că avionul lor avea la bord un dispozitiv explozibil şi i-au „recomandat” să aterizeze la Minsk, potrivit transcrierii discuţiei între pilot şi turnul de control publicate marţi.

„Avem informaţii de la serviciile speciale care afirmă că o bombă se află la bord şi că ea poate fi activată deasupra Vilniusului”, indică această transcriere în engleză, difuzată de departamentul de transport aerian al Ministerului Transporturilor din Belarus, potrivit AFP.

„Puteţi repeta acest mesaj?”, răspunde pilotul, căruia apoi i se confirmă informaţia.

În timpul discuţiei, controlorul de zbor precizează că informaţia privind prezenţa unei bombe a fost transmisă „prin e-mail” şi că acest mesaj a fost împărtăşit cu „mai multe aeroporturi”.

Într-un comunicat, Ministerul belarus al Transporturilor a repetat marţi că este vorba despre un e-mail semnat de organizaţia palestiniană Hamas, în care se afirmă că bomba va exploda deasupra Vilniusului dacă Uniunea Europeană va continua să susţină Israelul.

Transcrierea acestei discuţii cu turnul de control atestă că acesta a recomandat cu insistenţă o aterizare la Minsk. Atunci când pilotul a întrebat de la cine vine „recomandarea”, controlorul de zbor a răspuns: „Sunt recomandările noastre”.

Şeful forţelor aeriene belaruse, care au interceptat acest zbor cu un avion de vânătoare Mig-29, a afirmat luni că echipajul a luat decizia „fără ingerinţă externă” şi că zborul Ryanair ar fi putut să aterizeze în Ucraina sau Polonia.

Autorităţile belaruse sunt acuzate că au deturnat acest zbor comercial Atena-Vilnius la Minsk pentru a-l putea aresta pe disidentul Roman Protesevici, un jurnalist de opoziţie în vârstă de 26 de ani care se afla la bord.

Deturnarea avionului a provocat un val de indignare şi Uniunea Europeană a decis să-şi închidă spaţiul aerian avioanelor belaruse pentru a pedepsi regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

ADVERTISING

Rusia spune că nu e implicată și cei care o acuză sunt ”orbiți de ură”

Despre reacția UE, Kremlinul a transmis marți că este ”regretabilă”.

"Nu putem decât să ne exprimăm regretele. Ocolirea spaţiului aerian al unei ţări destul de mari situate în centrul Europei este foarte costisitoare pentru orice companie aeriană", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o întâlnire cu presa.

Acesta a insistat de asemenea pe "necesitatea absolută de a respecta toate drepturile cetăţenei ruse", în referire la Sofia Sapega, partenera jurnalistului, care a fost la rândul ei arestată.

Peskov şi-a exprimat speranţa ca Sapega să fie "eliberată în cel mai scurt timp", imediat ce se va demonstra că nu i se poate imputa nimic "din punct de vedere al legislaţiei" belaruse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins totodată ideea că Rusia ar fi implicată în incident, adăugând că actualele sentimente antiruse fac ca Moscova să fie acuzată de tot ce se întâmplă, iar criticii ei sunt orbiţi de propria ură.

ADVERTISING

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇