Lukașenko deturnează un avion să aresteze un dizident de 26 de ani. Roman Protasevici, noul erou din Belarus. Ce l-a speriat pe dictator?

Bloggerul, jurnalistul și protestatarul din Minsk este co-fondator al canalului de informații Nexta, principala modalitate de comunicare a sutelor de mii de opozanți ai regimului autoritar din Belarus.
Lukașenko deturnează un avion să aresteze un dizident de 26 de ani. Roman Protasevici, noul erou din Belarus. Ce l-a speriat pe dictator?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Patru agenți ai serviciilor secrete au deturnat un avion al companiei Ryanair pentru arestarea unui jurnalist;
  • Vladimir Putin l-a salvat pe Lukașenko anul trecut, dar acum, la mai mult de 24 de ore de la eveniment, nu a avut nicio reacție;
  • Roman Protasevici, jurnalistul arestat, și-a anunțat prietenii că e urmărit și filmat din Atena, înainte de decolare

Nu întotdeauna revoltele populare reușesc să alunge un dictator. Timp de jumătate de an, în Minsk, capitala Belarus, dar și în mai multe orașe, sute de mii de oameni au protestat, cerând plecarea de la putere a lui Alexandr Lukașenko, președintele țării din 1994.

În luna februarie a acestui an, Svetlana Tihanovskaia, lidera Opoziției, a declarat pentru un cotidian elvețian că susținerea străzii a fost pierdută.

După o serie de proteste, după intervenția brutală a forțelor de ordine, dar și după sute de arestări, oamenii s-au speriat și au obosit.

Un act de piraterie aeriană, susținut de un stat

Svetlana Tihanovskaia, cea care în alegerile din vara trecută a anunțat că l-a învins pe Lukașenko, a fugit din țară la scurt timp după ce acesta din urmă a falsificat rezultatul alegerilor, declanșând furia mulțimii.

ADVERTISING

Sutele de mii de oameni în stradă n-au fost suficienți pentru a-l alunga pe Lukașenko, care a primit și un ajutor neașteptat de la “vecinul” Vladimir Putin, speriat că revolta din Belarus s-ar putea extinde în Rusia, iar poziția sa ar putea fi și ea în pericol.

Din păcate, supraviețuirea lui Lukașenko la conducerea țării, valul de arestări din rândul Opoziției, fuga mai multor lideri și protestatari din țară de frica represiunilor au reprezentat și un eșec al lumii democratice, în special ale Uniunii Europene și SUA care n-au reușit să stopeze abuzurile unui dictator care nu respectă de ani de zile nicio normă de drept internațional.

Duminică, agenți ai serviciilor secrete (KGB) din Belarus, coordonați direct de Alexandr Lukașenko, au deturnat un avion al companiei aeriene Ryanair, care zbura de la Atena (Grecia) la Vilnius (Lituania), determinându-l să aterizeze pe aeroportul din Minsk, unde au arestat un jurnalist, opozant al lui Lukașenko, care se afla la bord.

Acțiunea a șocat comunitatea internațională: “Este un act de piraterie aeriană susținută de un stat. Este o acțiune periculoasă și brutală, iar Uniunea Europeană va reacționa hotărât”, a declarat Simon Coveney, ministrul de Externe al Irlandei.

Nexta, vocea protestatarilor care a fost auzită în întreaga lume

Roman Protasevici, 26 de ani, cel pentru care Lukașenko a deturnat un avion, este un disident din Belarus, refugiat în Polonia, care militează pentru democratizarea țării sale.

Ura dictatorului a fost provocată de faptul că tânărul a creat canalul de comunicare Nexta (se citește “nehta”, iar în traducere înseamnă “cineva”), care a funcționat pe aplicația “Telegram” în timpul protestelor.

Nexta a reprezentat vocea protestelor la adresa lui Lukașenko. Milioane de oameni urmăreau canalul de comunicare și redistribuiau informațiile pe celelalte rețele sociale. Prin Nexta, lumea a aflat ce se întâmplă în Belarus, o țară unde presa și Internetul se află sub controlul statului.

Roman Protasevici fusese la Atena, unde o însoțise pe Svetlana Tihanovskaia, lidera Opoziției, care a fost într-o vizită oficială.

Disidentul se plimba liber în spațiul european și călătorea destul de des pentru a susține cauza celor care se opuneau regimului Lukașenko.

O operațiune a serviciilor secrete din Belarus

Cel puțin patru agenți KGB s-au urcat în același avion cu Roman Protasevici. Acesta a anunțat încă din Atena prin mai multe mesaje că e urmărit și filmat.

După ce avionul cu 170 de pasageri la bord a ajuns deasupra Belarus, aceștia au inițiat o confruntare cu membrii echipajului, anunțându-i că la bord se află o bombă.

Echipajul, la presiunea agenților, a trimis o alertă SOS, iar aceasta a oferit justificarea legală autorităților aeriene să-i ceară pilotului să aterizeze la Minsk, iar lui Lukașenko, posibilitatea de a trimite un avion de luptă să escorteze cursa Ryanair.

În momentul în care căpitanul aeronavei a anunțat pasagerii că vor ateriza în capitala Belarus din cauza unor probleme de securitate, “Roman s-a ridicat rapid în picioare. A deschis compartimentul pentru bagaje și a încercat să caute prin lucruri. I-a dat laptopul și telefonul unei femei care-l însoțea”, a declarat pentru agenția de presă Reuters o pasageră.

O altă persoană, martoră la incident, a declarat prietena lui Roman Protasevici a fost arestată și ea de către agenți după aterizare.

Întreaga operațiune de deturnare s-a petrecut foarte aproape de intrarea în spațiul aerian al Lituaniei, iar Comisia Europeană a deschis o anchetă pentru a afla rolul serviciilor secrete din Belarus, care poartă încă numele de KGB, în ce privește anunțul cu bombă. 

ZborDeturnatMinsk
Traseul cursei aeriene Ryanair de la decolarea din Atena și până la aterizarea din Minsk. Se observă că avionul a fost deturnat cu puțin înainte de a intra în spațiul aerian al Lituaniei, membră a Uniunii Europene - Sursa: Flightradar24

Un dictator care acționează nebunește pentru că nu mai are alte soluții

Criza declanșată de acțiunea dictatorului Alexandr Lukașenko a determinat Comisia Europeană să ia măsuri, ambasadorul Belarus la Bruxelles a fost convocat și i s-a înmânat un mesaj prin care i s-a transmis poziția oficială a UE conform căreia “aceasta e o acțiune scandaloasă a autorităților din Belarus și constituie o altă încercare flagrantă de a reduce la tăcere vocile Opoziției din țară și cerem eliberarea imediată” a celor reținuți.

Episodul arată și blocajul în care se găsește un lider nepopular, lipsit de soluții pentru o țară a cărei economie stagnează de un deceniu.

Lukașenko e o fantomă rămasă la putere doar pentru că Vladimir Putin, un alt dictator, se teme că o eventuală prăbușire a regimului de la Minsk poate genera o undă de șoc până la Moscova.

“Efectiv, Belarus a ajuns într-un impas. Vechile baze ale economiei sale au dispărut demult, dar nu s-a găsit o formulă nouă care să le înlocuiască”, scrie Tadeusz Giczan, un jurnalist din Belarus.

“Încercările din ultimii cinci ani de a îmbunătăți relațiile cu Occidentul nu au adus nimic, deoarece Lukașenko refuză să facă reforme democratice. De mulți ani, autoritățile belaruse au avut speranțe că Rusia ar putea fi înlocuită de China ca partener cheie și sponsor, dar Beijingul nu și-a manifestat prea mult interes. Practic, singura realizare vizibilă a Belarusului din ultimii zece ani este creșterea datoriei”, arată analistul citat.

Vladimir Putin
Vladimir Putin l-a salvat pe Lukașenko în urmă cu un an de teamă ca protestele din Minsk să nu ajungă și la Moscova. Președintele rus n-a avut nicio reacție după deturnarea avionului de către agenții din Belarus - Foto: Hepta.ro

Mai multe companii aeriene au anunțat imediat că, în urma deturnării cursei Ryanair, au decis să ocolească spațiul aerian al Belarus. 

Una dintre sancțiunile pe care le pregătește Uniunea Europeană împotriva lui Lukașenko e introducerea unei interdicții de aterizare pentru cursele companiei aeriene de stat pe teritoriul UE.

“M-am uitat în ochii lui și am observat că era foarte trist”, a declarat un pasager, care a relatat momentul în care forțele de securitate s-au urcat în avion și l-au arestat pe Roman Protasevici, tânărul de 26 de ani care i-a băgat frica în oase lui Lukașenko.

Citește și alte articole pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇