Ce amendă riști dacă nu ai depus Declarația Unică până pe 25 mai

Ce amendă riști dacă nu ai depus Declarația Unică până pe 25 mai

Marți, 25 mai, a fost ultima zi în care puteai depune Declarația Unică fără să suporți consecințele legale.

În cazul în care nu ai trimis formularul la ANAF prin Spațiul Privat Virtual sau nu ai dus-o la ghișeu până atunci, atunci te vei trezi cu o amendă cuprinsă între 50 și cel mult 500 de lei, conform prevederilor Codului de procedură fiscală.

Totuși, legea îți permite să plătești suma la jumătate, dacă o achiți în termen de 15 zile.

Problema nu este neapărat amenda - care e destul de mică - ci faptul că Fiscul are voie să-ți trimită o decizie de impunere, din oficiu, pentru veniturile pe care ar fi trebuit să le incluzi în Declarația Unică.

Practic, fără aceasta, îți va calcula după sursele și informațiile proprii cât ai de datorat la stat.

Totuși, ai dreptul să contești această decizie de impunere - doar dacă e cazul. Și trebuie să aduci dovezi în acest sens.

Cine trebuia să depună Declarația Unică până pe 25 mai

Persoanele fizice care obțin venituri, de regulă, extra-salariale sunt obligate să depună anual Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.

Pentru veniturile realizate în anul 2020 și/sau estimate în cursul acestui an, termenul de depunere a fost 25 mai 2021.

Documentele de care trebuia să ții cont sunt cele care atestă veniturile obținute, dovada plății impozitului în statul sursă (acolo unde este cazul), documentele care atestă stabilirea rezidenței fiscale etc. 

Citește și: EY România: Fiscul și-a întărit rândurile. Toate persoanele fizice să se aștepte la verificări ale situației fiscale personale


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!