Vladimir Putin a promulgat legea agenților străini. Cine se încadrează

Vladimir Putin a promulgat legea agenților străini. Cine se încadrează

Persoanele fizice care se dedică activităţilor politice în favoarea altor state şi primesc finanţare din străinătate, în unele cazuri fiind vorba inclusiv despre jurnalişti, vor fi considerate agenți străini, potrivit legii promulgate, miercuri, de președintele rus Vladimir Putin.

Legea stabileşte că persoanele fizice şi organizaţiile sociale incluse în registrul agenţilor străini vor trebui să informeze „minimum o dată la şase luni” Ministerul de Justiţie din Rusia cu privire la activităţile şi finanţarea primită din exterior.

Potrivit documentului, legea permite declararea drept agenţi străini a jurnaliştilor din alte ţări acreditaţi în Rusia, care realizează activităţi „incompatibile cu activitatea profesională”, precum şi a organizaţiilor sociale care realizează „activităţi politice”.

ADVERTISING

Legea permite astfel etichetarea drept agenţi străini a corespondenţilor străini dacă acţionează "în slujba altei ţări, a organelor de stat".

În prezent, lista reprezentanţilor presei care operează ca "agenţi străini" în Rusia include zece instituții mass-media şi o organizaţie, printre care postul Vocea Americii, şi mai multe portaluri de știri.

Cu toate că legea intră în vigoare "din momentul publicării", adică din această miercuri, încă de luni au fost declarate "agenţi străini" cinci persoane fizice - trei jurnalişti şi doi activişti - toate cunoscute pentru criticile formulate la adresa preşedintelui rus.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇